” Chefen behandlar oss olika – hur ska vi göra?”
FEEDBACK Chefen är inkonsekvent med positiv återkoppling vilket skapar skav i gruppen. Vår expert Patrik Nyström ger råd hur situationen kan lösas.
Publicerad: 2025-01-22
FRÅGA Vår chef är inkonsekvent med positiv återkoppling vilket gör några medarbetare besvikna och ledsna medan andra får hybris. Jag ger några exempel: Chefen har tolv medarbetare och är vän med samtliga på Facebook (chefen skickade vänförfrågningarna vilket framkallade en känsla av "ett måste" att acceptera den). Vi och vår chef är även vänner på Linkedin.
På sociala medier ser vi att vår chef reagerar väldigt olika på våra inlägg. Vissa får grattis på födelsedagen, andra inte. Till en kommenterar chefen ett inlägg om en kurs som medarbetaren går att hen är imponerad av medarbetarens energi. En annan medarbetare som lagt upp vilka positiva omdömen hen har fått i en kursutvärdering ser att chefen varit inne på profilen men inte skrivit någon kommentar. Till vissa köper chefen en tårtbit till födelsedagen, till andra inte.
Vi är flera av oss som vid medarbetarsamtalet lyft att vi inte tycker det är trevligt att vi behandlas olika när det gäller positiv återkoppling. Chefen har då svarat att medarbetaren inte ska bry sig om det och att hen har ”koll på läget” eller viftat bort det och lämnat ämnet. Vad ska vi göra i denna situation?
SVAR: Utifrån det du beskriver är det lätt att förstå att besvikelse, frustration och missnöje uppstår. Bra att du vänder dig till oss för råd. Först och främst, varje medarbetare bör känna sig inkluderad, rättvist behandlad och värdefull. Dessa grundläggande mänskliga behov har en stor påverkan på motivation, känsla av meningsfullhet och trygghet på arbetsplatsen. Att flera av er har tagit upp situationen med chefen är ett bra första steg, men chefen har tyvärr inte tagit emot er feedback på ett bra sätt. Det finns flera aspekter i detta, som jag vill nämna, innan vi ser på möjliga vägar framåt.
En aspekt är rättvisa och konsekvens. Att behandla alla helt lika kanske inte är eftersträvansvärt, med tanke på att vi är unika som personer och därmed har olika behov. Däremot bör en chef sträva efter ett rättvist bemötande, där vissa situationer kräver individuella anpassningar medan andra situationer bör hanteras så lika som möjligt. Övergripande ska medarbetaren känna att chefen bryr sig lika mycket om personalen och inte har några favoriter. När det gäller sociala medier, blir det tydligt hur mycket interaktion som sker i och med att det registreras i form av gillanden och kommentarer. Då kan det lätt sätta i gång jämförelser och avundsjuka hos dem som får mindre eller "sämre" reaktioner på sina inlägg. Vänskap i sociala medier, kan skapa situationer och förväntningar som leder till svårigheter i jobbkontexten. Om det går, prata med chefen om sociala medier. Kanske är det bättre att inte vara vänner i privata sociala medier utan nöja sig med de professionella, som LinkedIn?
Teamets psykologiska trygghet är en annan del i detta. Den riskerar att försämras av den osäkerhet som uppstår, vilket skulle kunna innebära en ökad motvilja att dela tankar, frågor och feedback inom gruppen.
Om vi ser på möjliga lösningar framåt skulle jag säga att ett steg kan vara att gå ihop flera personer och prata med chefen, för att tillsammans visa på hur allvarligt det är och att få mer tyngd för det ni beskriver. Var tydliga med att fokusera på att det handlar om er arbetsmiljö, snarare än chefens fel och brister. Utifrån din beskrivning kan jag undra över chefens grad av medvetenhet. Finns det verkligen en förståelse för hur ni påverkas av detta? Finns det en vilja att förstå?
Om det känns svårt eller rent av obehagligt att prata med chefen, skulle jag föreslå samtal med facket eller hr, alternativt prata med chefens chef. I de fall när en chef inte tar emot viktig information behöver någon annan informeras. Att förstärka feedback kulturen och skapa kollegiala stödstrukturer inom gruppen kan också vara ett viktigt steg, då skapar ni en buffert mot chefens brister.
/ Patrik Nyström
Foto: Adobe Stock
Publicerad: 2025-01-22
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.