Allt om arbetsmiljö logga
Fråga experten

Får jag inte gå i pension?

Jag har varit sjukskriven sedan februari för depression. Fick nyss besked från Försäkringskassan att jag inte fick ersättning längre. Får alltså inte ersättning nu. Samtidigt kommer jag inte att kunna gå tillbaka till det jobb som jag hade. Har bestämt mig för att gå i pension i vår.
Försäkringskassan vill att jag skall gå till Arbetsförmedlingen och skaffa nytt jobb. Hur gör jag?

Svarat av Anna Sporrong

Publicerad: 2012-11-16

Fråga: Jag har varit sjukskriven sedan februari för depression. Fick nyss besked från Försäkringskassan att jag inte fick ersättning längre. Får alltså inte ersättning nu. Samtidigt kommer jag inte att kunna gå tillbaka till det jobb som jag hade. Har bestämt mig för att gå i pension i vår.
Försäkringskassan vill att jag skall gå till Arbetsförmedlingen och skaffa nytt jobb. Hur gör jag?

SVAR: Om du vill gå i pension i vår och har möjlighet att göra det, så kan ingen hindra dig. Det Försäkringskassan troligtvis menar med att du ska gå till Arbetsförmedlingen är för att de är bra på att vägleda personer vidare ut i jobb, som inte längre får ersättning från socialförsäkringen och inte har en arbetsgivare att gå tillbaka till. Det du inte tar upp här är din anställning som du har hos din arbetsgivare. Har du sagt upp dig eller har de sagt upp dig, vilket har föranlett att du nu är arbetslös? Är det därför förslaget om att du ska gå till Arbetsförmedlingen har kommit? Ta först ett samtal med din arbetsgivare om din befintliga anställning. Kanske finns det andra arbetsuppgifter du kan göra fram till din pension. Ta även ett samtal med Arbetsförmedlingen, helt förutsättningslöst, för att höra vad de kan göra för dig.

Svarat av anna sporrong

Publicerad: 2012-11-16

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!