Allt om arbetsmiljö logga
Fråga experten

Får man glasögon som provanställd?

Att arbetsgivare är skyldig att hålla med terminalglasögon om en synundersökning visar att man behöver sådana – gäller det oavsett anställningsform? Hur är det vid provanställning?

Svarat av Jan Enqvist

Publicerad: 2013-05-28

Fråga: Att arbetsgivare är skyldig att hålla med terminalglasögon om en synundersökning visar att man behöver sådana – gäller det oavsett anställningsform? Hur är det vid provanställning?

SVAR: Ja, reglerna om arbete vid bildskärm gäller oavsett vilket slags anställning man har och anställningstidens längd. Om väntetiden för synundersökning, slipning och glasögonleverans överstiger anställningstiden - till exempel vid ett kort vikariat, är synundersökning knappast meningsfull. Arbetsgivare kan söka dispens av Arbetsmiljöverket från bestämmelserna om synundersökning och terminalglasögon.

Svarat av jan enqvist

Publicerad: 2013-05-28

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!