Allt om arbetsmiljö logga
Fråga experten

För täta familjeband på jobbet?

Jag jobbar i en offentlig verksamhet, där min kollega är gift med min chefs son. Jag tycker det är en jobbig situation, och känner att olika händelser under vår arbetsdag sedan blir diskuterade utanför jobbet med min chef. Är det tillåtet med så nära band i en kommunal verksamhet?

Svarat av Jan Enqvist

Publicerad: 2012-09-05

Fråga: Jag jobbar i en offentlig verksamhet, där min kollega är gift med min chefs son. Jag tycker det är en jobbig situation, och känner att olika händelser under vår arbetsdag sedan blir diskuterade utanför jobbet med min chef. Är det tillåtet med så nära band i en kommunal verksamhet?

SVAR: Svaret på din direkta fråga är ”ja, det är tillåtet om tillsättningen av din kollega inte skett genom svågerpolitik”. Om det du ”känner” är korrekt, att dina arbetsinsatser blir bedömda bakom ryggen på dig, är det emellertid en allvarlig brist i arbetsledningen. Ett rimligt krav är att att man ska kunna försvara sig mot felaktiga påståenden och ifrågasätta diskutabla åsikter. Det finns, tror jag, subtila saker i er gemensamma arbetssituation, som ingett dig den här misstanken, som i sin tur blir en psykisk belastning i arbetet. Ska du våga göra si eller säga så? Den tar ifrån dig rätten att vara dig själv på jobbet. Att fråga rätt ut om ”vad säger ni om mig?” leder nog bara till förnekanden och fortsatt osäkerhet från din sida. Jag tror snarare att du i förtroende ska berätta för ditt skyddsombud om hur du påverkas av arbetssituationen. Registrera och anteckna eventuella elaka små antydningar om att din arbetsinsats har brister. Sådana kan vara bra underlag för skyddsombudet när han eller hon påpekar för chefen att denne har ansvar för att leda arbetet på ett tydligt och välinformerat sätt, snarare än via familjeband.

Svarat av jan enqvist

Publicerad: 2012-09-05

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!