Allt om arbetsmiljö logga
Fråga experten

Måste jag träna med mina kollegor?

Arbetsgivaren vill att de anställda ska använda sin friskvårdstimme tillsammans. Går det att ställa ett sådant krav? Vår expert Jan Enqvist reder ut.

Svarat av Jan Enqvist

Publicerad: 2023-05-16

Foto: Adobe Stock

FRÅGA Vår arbetsgivare vill att vi utövar friskvård tillsammans, alltså att flera kollegor sportar ihop. Många tycker att detta känns knepigt, plus att det finns tvivel på om det är så bra för verksamheten att man försvinner i väg samtidigt. Kan arbetsgivaren ställa sådana krav?

SVAR Nej, ett krav på gemensam friskvård, i den tappningen att ingen individuell träning eller motion räknas som friskvård, vore integritetskränkande. Det vore en form av tvång som inte har stöd i anställningsförhållandet.

Jag antar att arbetsgivaren, än så länge och som du skriver, endast ”vill” få till, men inte kräver, gemensam friskvård. Man kan nog värdera arbetsgivarens viljeyttring som en försöksballong. Friskvårdens utformning bör bygga på parternas fingertoppskänsla och vilja till dialog, (som alltid när det gäller omtvistade företeelser på en arbetsplats, vars hantering inte föreskrivs i lag eller avtal.)

En lösning som kan möta både arbetsgivarens önskemål, åtminstone delvis, och anställdas preferenser är att de som kan tänka sig samma friskvårdsaktivitet bildar grupper medan de som blir ensamma kvar tillåts friskvårda för sig.

//JAN ENQVIST, arbetsmiljöexpert

 

 

Svarat av jan enqvist

Foto: Adobe Stock

Publicerad: 2023-05-16

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!