Allt om arbetsmiljö logga
Fråga experten

Hjälp – hur får vi det lugnt och skönt på kontoret?

Nu när vi ska börja jobba mer från arbetsplatsen efter pandemin i höst undrar jag: De öppna kontorens stök kommer att bli än mer påfallande jämfört med hur lugnt många haft det hemma – om än lite enformigt. Helst vill jag ha ett eget rum nu på jobbet med, men inser att om många bara ska vara på kontoret halvtid, så blir det väl svårt att begära det. Eller kan man vara två som delar rum och är där halvtid? Hur får vi det lika tyst på jobbet som hemma?

Svarat av Jan Enqvist

Fråga: Nu när vi ska börja jobba mer från arbetsplatsen efter pandemin i höst undrar jag: De öppna kontorens stök kommer att bli än mer påfallande jämfört med hur lugnt många haft det hemma – om än lite enformigt. Helst vill jag ha ett eget rum nu på jobbet med, men inser att om många bara ska vara på kontoret halvtid, så blir det väl svårt att begära det. Eller kan man vara två som delar rum och är där halvtid? Hur får vi det lika tyst på jobbet som hemma?

SVAR: Om många anställda på samma arbetsplats märkt att ostördheten hemma gynnat arbetet kan man nog enas om att försöka använda den erfarenheten: försöka återskapa avskildhet och frihet från störningar – både ljud och rörelser i synfältets periferi – på arbetsplatsen. Metoderna det rör sig om är skärmar, bullerabsorbenter, och ljuddisciplin, det vill säga regler för samtal och annat som kan störa: hårda klackar, ringsignalers styrka, skrapljud, osv. Att två arbetskamrater delar arbetstid i ett kontorsrum är en bra idé, och om arbetsgivaren tycker detsamma också realiserbar. Men förutsättningarna varierar ju. Jag föreslår att ni påbörjar ett projekt ”ostört kontorsarbete” med kunskapsinhämtning om bullerbekämpning och företagets förutsättningar – även budgetmässiga – som första steg.

Svarat av jan enqvist

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!