Allt om arbetsmiljö logga
Fråga experten

Hur ska man lösa problemet med chefens svartsjuka?

Arbetsplatsen som den här frågan handlar om är ett litet familjeföretag. En av de högsta cheferna hade tidigare en relation med en av de anställda. Nu är hon ihop med en annan kollega, vilket gjort chefen svartsjuk. Chefen utsätter den anställda mannen för diverse hot: står med bilen utanför den anställdes bostad för att kontrollera om kvinnan är där. Han har även bett de båda att säga upp sig, vilket kvinnan redan gjort. Hur skall man kunna lösa problemet på arbtsplatsen?

Publicerad: 2010-06-02

Fråga: Arbetsplatsen som den här frågan handlar om är ett litet familjeföretag. En av de högsta cheferna hade tidigare en relation med en av de anställda. Nu är hon ihop med en annan kollega, vilket gjort chefen svartsjuk. Chefen utsätter den anställda mannen för diverse hot: står med bilen utanför den anställdes bostad för att kontrollera om kvinnan är där. Han har även bett de båda att säga upp sig, vilket kvinnan redan gjort. Hur skall man kunna lösa problemet på arbetsplatsen?

SVAR: Det här är egentligen en fråga som ska polisanmälas. Det handlar om hot och personlig förföljelse. Det du kan göra är att råda den utsatte att fotografera bilen och förföljaren, spela in samtalen och sedan gå och polisanmäla det hela. Du kan också ta ett personligt samtal med arbetsgivaren om situationen och påtala för dem att det är en brottslig handling. Du kan också själv kontakta en polisstation och höra efter hur du ska agera. Du kan också läsa om i föreskriften Våld och hot i arbetsmiljön (AFS 1993:2).

Publicerad: 2010-06-02

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!