Allt om arbetsmiljö logga
Fråga experten

Jag nyser av städningen – måste rengöringen dofta?

Jag anser att det används alldeles för mycket rengöringsmedel när våra lokaler städas. Det är visserligen mycket rent, men lukten av medlen hänger kvar länge, själv är jag doftallergisk och nyser när det städats. Kan man inte använda torra metoder eller bara torka med vatten?

Svarat av Jan Enqvist

Publicerad: 2021-03-09

Fråga: Jag anser att det används alldeles för mycket rengöringsmedel när våra lokaler städas. Det är visserligen mycket rent, men lukten av medlen hänger kvar länge, själv är jag doftallergisk och nyser när det städats. Kan man inte använda torra metoder eller bara torka med vatten?

SVAR: Jo, det kan man, åtminstone på arbetsplatser som kontor och butiker. Mikrofibertrasa och vatten räcker i de flesta fall, men i toaletter, duschrum och kök, där bakterier tenderar att trivas, bör såpa eller miljömärkt rengöringsmedel användas. Kalkavsättningar i sanitetsgods kan avlägsnas med ättika eller citronsyra. Många gånger, och särskilt när städning är upphandlad, används doftande rengöringsmedel för att signalera att städning skett. Det är som om städfirman inte litar på att uppdragsgivaren litar på städfirman. Helt andra metoder krävs naturligtvis på byggen och i tillverkningsindustrins lokaler,allt beroende på vilka processer som äger rum där.

Svarat av jan enqvist

Publicerad: 2021-03-09

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!