Allt om arbetsmiljö logga
Fråga experten

Kan anställd säga nej till hälsosamtal?

En anställd har hög sjukfrånvaro och bolaget har erbjudit hälsosamtal via företagshälsan. När personen hörde att närmaste chefen skulle närvara en del av samtalet vägrade hen att gå. Har den anställde rätt att neka att gå till företagshälsan? Vår expert Anna Sporrong reder ut vad som gäller.

Publicerad: 2025-03-14

Foto: Adobe Stock

FRÅGA: Jag har en anställd som har hög sjukfrånvaro. Inom bolaget har vi företagshälsa och jag har erbjudit personen ett hälsosamtal som hen först tackat ja till. Företagshälsan har som upplägg att den närmaste chefen ska delta i fem minuter för genomgång och sedan lämna samtalet.

Detta gjorde den anställde arg och hen vägrar gå. Jag har förklarat syftet men sagt att jag inte behöver närvara. Den anställde vägrar ändå och har bett mig avboka tiden.

Har den anställde rätt att neka att gå till företagshälsan? På vilka grunder i så fall?

SVAR: Som arbetsgivare kan du vända dig till företagshälsan för att få stöd till exempel gällande medarbetares sjukfrånvaro (pågående eller upprepad).

Det kan vara så, precis som du skriver, att man som arbetsgivare behöver företagshälsans hjälp för att få klarhet i vad det är som orsakar sjukfrånvaron och om det finns arbetsrelaterade orsaker som då faller under ert arbetsgivaransvar att åtgärda.

Det är självklart även viktigt att klargöra om det finns medicinska orsaker som kan behöva remitteras till hälso- och sjukvården för vidare utredning och behandling samt om det finns orsaker i medarbetarens livssituation, som denne själv är ansvarig för att hantera.

Om medarbetaren inte vill medverka till ett besök hos företagshälsan så rekommenderar jag att ni dokumenterar detta skriftligt; att ni erbjudit medarbetaren hälsosamtal hos företagshälsan, samt att ni erbjudit att ni som arbetsgivare inte medverkar inledningsvis samt att medarbetaren tackat nej till insatsen. Detta ska undertecknas av er som arbetsgivare och er medarbetare. Därefter får ni som arbetsgivare gå vidare i er process och arbetssätt kring upprepad sjukfrånvaro.

Att medarbetare motsätter sig att gå på denna typ av besök kan ha olika orsaker. Det kan till exempel vara oro att arbetsgivaren ska få kännedom om allt som framkommer vid besöket från företagshälsan, till exempel känsliga privata omständigheter.

Här kan det vara bra att informera medarbetaren om att företagshälsan till arbetsgivare endast får återkoppla det som medarbetaren samtycker till. Detta då företagshälsan är vårdgivare och lyder under samma patientsekretess som till exempel en vårdcentral.

Rekommendera även gärna medarbetaren att ta stöd av facklig representant, skyddsombud eller annan utifrån sina egna skyldigheter och rättigheter i detta sammanhang, som anställd.

Så, svaret på din fråga är ja, medarbetare har rätt att neka arbetsgivarens erbjudande om besök hos företagshälsan. Arbetsgivare kan inte tvinga medarbetare till företagshälsan. Däremot kan det bli konsekvenser för medarbetaren om denne inte medverkar i processen och det är upp till er som arbetsgivare hur ni i varje enskilt ärende hanterar detta.

Skyldighet att medverka i rehabiliteringsprocessen uppstår endast när det är konstaterat att arbetsförmåga är påverkad av sjukdom eller skada.

/Anna Sporrong, rehabexpert. Utbildar och handleder inom sjukskrivning och rehabilitering

Foto: Adobe Stock

Publicerad: 2025-03-14

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!