Allt om arbetsmiljö logga
Fråga experten

Kan arbetsgivaren neka rehabiliterad att återgå i jobb?

Min hustru är rehabiliterad efter en längre periods sjukskrivning och önskar återgå så sakta i sitt tidigare arbete i omsorgen, som hon trivs mycket bra med. Hennes behandlande läkare tycker att det är ett mycket bra förslag. Nu till problemet och det är att hennes chef hela tiden säger att det är så tungt så det klarar du inte. Varför vet vi inte, men då hon tidigare klarat detta trots en intensiv värk kan vi inte förstå. Finns det någon möjlighet för hennes chef att neka henne en återgång i arbete med början på 25 procent som sedan ökas ut? Ska man inte se det som positivt att en anställd som gått sjukskriven så länge verkligen tränar och vill tillbaka till arbete!  Vi ska snart ha ett anpassningsmöte.

Svarat av Anna Sporrong

Publicerad: 2012-02-07

Fråga: Min hustru är rehabiliterad efter en längre periods sjukskrivning och önskar återgå så sakta i sitt tidigare arbete i omsorgen, som hon trivs mycket bra med. Hennes behandlande läkare tycker att det är ett mycket bra förslag. Nu till problemet och det är att hennes chef hela tiden säger att det är så tungt så det klarar du inte. Varför vet vi inte, men då hon tidigare klarat detta trots en intensiv värk kan vi inte förstå. Finns det någon möjlighet för hennes chef att neka henne en återgång i arbete med början på 25 procent som sedan ökas ut? Ska man inte se det som positivt att en anställd som gått sjukskriven så länge verkligen tränar och vill tillbaka till arbete!  Vi ska snart ha ett anpassningsmöte.

SVAR: Svar: Visst har arbetsgivaren ett ansvar när det kommer till återgång i arbete! Det låter som om din fru har gjort ett stort jobb i sin rehabilitering. Det är mycket positivt att hon nu kan starta en återgång i arbete! Mitt förslag är att ni inför mötet går igenom vad hon skulle kunna göra för arbetsuppgifter på de första 25 procenten och presenterar det vid ert möte. Det är alltid bra att ha förberett sig med konkreta förslag. Bra är även om Försäkringskassan är med på mötet som då kan förklara ännu mer för arbetsgivaren hur det fungerar. Om arbetsgivaransvaret går det att läsa i Socialförsäkringsbalken 30 kapitel: 6 § Den försäkrades arbetsgivare ska efter samråd med den försäkrade lämna de upplysningar till Försäkringskassan som behövs för att den försäkrades behov av rehabilitering snarast ska kunna klarläggas och även i övrigt medverka till det. Arbetsgivaren ska också svara för att de åtgärder vidtas som behövs för en effektiv rehabilitering.

Svarat av anna sporrong

Publicerad: 2012-02-07

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!