Allt om arbetsmiljö logga
Fråga experten

Kan jag få veta vad andra tjänar?

Är kollegors löneuppgifter sekretessbelagda? Dvs kan jag som anställd få ta reda på via lönekontoret vad mina kollegor har i lön för att se hur jag ligger till i den jämförelsen? Är det olika seder kring denna fråga inom olika branscher, eller t ex i privat resp offentlig sektor? Vad gäller enligt lagen?

Svarat av Jan Enqvist

Publicerad: 2012-09-05

Fråga: Är kollegors löneuppgifter sekretessbelagda? Dvs kan jag som anställd få ta reda på via lönekontoret vad mina kollegor har i lön för att se hur jag ligger till i den jämförelsen? Är det olika seder kring denna fråga inom olika branscher, eller t ex i privat resp offentlig sektor? Vad gäller enligt lagen?

SVAR: I privat sektor har arbetsgivaren möjlighet att själv avgöra om den individuella lönesättningen ska vara öppen eller hemlig, det brukar regleras av en policy. Den del av lönen som är förhandlad centralt och lokalt kan du säkert få ut från fackklubben, som kanske också har koll på vad de individuella påslagen gett. I offentlig sektor gäller offentlighetsprincipen, dvs all information är möjlig att begära ut av envar medborgare. Men känslig information kan strykas ut från handlingar, och då kan man begära besvärshänvisning, dvs upplysning om hur och vart man vänder sig för att beslutet om hemlighållande omprövat.

Svarat av jan enqvist

Publicerad: 2012-09-05

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!