Allt om arbetsmiljö logga
Fråga experten

Kan jag säga nej till viss friskvård?

Måste arbetsgivaren godkänna all friskvård som Skatteverket listar som skattefri friskvård? Kan jag säga nej till vissa aktiviteter? Vår expert Jan Enqvist reder ut vad som gäller.

Svarat av Jan Enqvist

Publicerad: 2023-05-08

Foto: Adobe Stock

FRÅGA Tittar jag hos Skatteverket på vad de godkänner som skattefri friskvård är det allt från gym till fotmassage. Men måste jag som arbetsgivare godkänna allt som Skatteverket godkänner? Säg att jag vill ha en snävare definition, kan jag då säga nej till vissa aktiviteter?

SVAR Ja, det kan du. Varken i lag eller i centrala avtal finns någon skyldighet för arbetsgivaren att bidra till friskvård, vare sig skattefri eller skattebelagd. Arbetsgivaren är dock fri att erbjuda de anställda skattefritt bidrag ”till mindre värde” för en friskvård som överensstämmer med Skatteverkets villkor. Om bidraget överstiger 5000 på årsbasis blir det dock skattepliktigt för den anställde.

Som arbetsgivare kan du alltså välja att bidra till endast vissa av de friskvårdsaktiviteter som följer av Skatteverkets villkor. Försäkra dig om de anställdas synpunkter och önskemål före beslut, det kan påverka vilka aktiviteter du väljer att inte ge bidrag till.  Men ytterst är det är ändå du som avgör.

/ JAN ENQVIST, arbetsmiljöexpert

Svarat av jan enqvist

Foto: Adobe Stock

Publicerad: 2023-05-08

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!