Allt om arbetsmiljö logga
Fråga experten

Kan man avskeda en person som försovit sig?

Får en arbetsgivare avskeda en arbetstagare pga att han har försovit sig några gånger och att han inte har möjlighet att jobba över var och varannan dag efter arbetstidens slut klockan 16? Är det OK att arbetsgivaren anklagar samma person för skadegörelse inför alla arbetskamrater och dessutom polisanmäler honom, när den anklagade kan bevisa att han inte har gjort något fel?
Hur går man vidare när det gäller förtal och förolämpning som arbetstagare? Vilka rättigheter finns då han inte är fackligt ansluten?

Svarat av Jan Enqvist

Publicerad: 2021-03-09

Fråga: Får en arbetsgivare avskeda en arbetstagare pga att han har försovit sig några gånger och att han inte har möjlighet att jobba över var och varannan dag efter arbetstidens slut klockan 16? Är det OK att arbetsgivaren anklagar samma person för skadegörelse inför alla arbetskamrater och dessutom polisanmäler honom, när den anklagade kan bevisa att han inte har gjort något fel?
Hur går man vidare när det gäller förtal och förolämpning som arbetstagare? Vilka rättigheter finns då han inte är fackligt ansluten?

SVAR: Fackligt anslutna kan påräkna bl a förhandlingsstöd av facket vid felaktig uppsägning, däremot inte den som står utanför. Övertidsvägran kan allmänt sett inte vara orsak till uppsägning, men frågan är vad som står i avtalen. De kollektivavtal som gäller på en arbetsplats gäller generellt, dvs omfattar även icke fackligt anslutna. Det kan även finnas ett individuellt avtal. Om upprepad sen ankomst ska betraktas som misskötsel, dvs grund för uppsägning, beror på omfattningen, möjligen också på den anställdes attityd till förseelsen. Sist och slutligen är det Arbetsdomstolen som avgör, men det är svårt att själv driva en fråga dit, utan stöd från facket. Det går också att driva frågor om uppsägning och förtal eller falsk tillvitelse (anklagelse) som civilmål, vilket är äventyrligare ekonomiskt sett, eftersom den som förlorar får stå för alla rättegångskostnader. Den polisanmälan du nämner kommer antagligen inte att leda till åtal - motbevisning föreligger ju. Här finns ett starkt kort mot arbetsgivaren. Läs mer: http://sv.wikipedia.org/wiki/Falsk_tillvitelse Det kan vara värt att kontakta en arbetsrättsjurist i ärendet. De tar omkring 1 000 kronor per timme för rådgivning. Ett alternativ är att gå med i facket.

Svarat av jan enqvist

Publicerad: 2021-03-09

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!