Allt om arbetsmiljö logga
Fråga experten

Kan man få nya arbetskläder, om byxorna gått sönder?

Jag jobbar inom skogs och träområdet. Har en arbetskollega vars arbetsbyxor gått sönder. Vi sa till honom att be om nya, men han påstår att man bara får ett par om året och inget utöver det. Jag undrar vilka bestämmelse det finns angående arbetskläder?

Publicerad: 2008-07-07

Fråga: Jag jobbar inom skogs och träområdet. Har en arbetskollega vars arbetsbyxor gått sönder. Vi sa till honom att be om nya, men han påstår att man bara får ett par om året och inget utöver det. Jag undrar vilka bestämmelse det finns angående arbetskläder?

SVAR: Enligt arbetsmiljölagen och Arbetsmiljöverkets föreskrifter så är arbetsgivaren skyldig att kostnadsfritt tillhandahålla arbetstagaren arbetskläder om kläderna utgör skyddsutrustning och är nödvändiga för arbetet. Arbetsgivaren är inte skyldig att tillhandahålla vanliga arbetskläder. Så är era arbetsbyxor skyddsutrustning så har de förhoppningsvis skyddat kroppen innan de gått sönder, och kollegan ska få nya. Om det inte är sågskyddsbyxor utan vanliga arbetskläder, kan man ju ändå fråga arbetsgivaren om det går att hämta ut ett par nya, för arbetsgivaren kanske inte heller vill att ni representerar företaget i trasiga kläder.

Publicerad: 2008-07-07

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!