Allt om arbetsmiljö logga
Fråga experten

Kan vi slippa onödig skyddsutrustning?

SKYDD Koncernledningen har beslutat att det ska vara obligatoriskt att använda stötskyddskeps som personlig skyddsutrustning. Skyddsombuden har inte fått se någon riskobservation och tycker att skyddet, som är varmt och tungt, är onödigt. Hur kan de gå till väga för att slippa skyddet? Vår expert Johan Holm ger svar.

Publicerad: 2024-10-09

Foto: Adobe Stock

FRÅGA: Koncernledningen har beslutat att det ska vara obligatoriskt att använda stötskyddskeps som personlig skyddsutrustning. Vi skyddsombud har inte fått se någon riskobservation som ligger till grund för beslutet. Just på vår arbetsplats finns inte någon större risk att slå i huvudet. Personalen tycker också att skyddet är irriterande, varmt och tungt.

Vi skyddsombud tycker att skyddet är helt onödigt och vill bli av med det. Hur kan vi gå till väga? Våra egna chefer säger att det inte är någon idé att kämpa emot och vill inte samarbeta trots att de också tycker att det är onödigt.

SVAR: Personlig skyddsutrustning ska enligt kapitel 2 paragraf 7 i arbetsmiljölagen användas när tillräckligt skydd mot ohälsa eller olycksfall inte kan uppnås på något annat sätt. Personlig skyddsutrustning ska alltså inte ersätta arbetet med att vidta åtgärder som direkt förbättrar arbetsmiljön. Detta följer också av EU:s ramdirektiv där det anges att risker ska bekämpas vid källan (art. 6.2 c) och att gemensamma skyddsåtgärder ska prioriteras framför individinriktade (art. 6.2 h).

Kravet på användning av utrustning har konkretiserats genom en mängd bestämmelser i Arbetsmiljöverkets föreskrifter.

I föreskriften Användning av personlig skyddsutrustning (AFS 2001:3) finns generellt tillämpliga krav på användning av utrustning.

I paragraf 5 i AFS 2001:3 anges att arbetsgivaren innan personlig skyddsutrustning väljs ska analysera och bedöma riskerna i arbetet och vilka egenskaper utrustningen ska ha för att skydda mot riskerna i arbetet. Här ska också tas hänsyn till risker som utrustningen i sig kan orsaka. I paragraf 6 i föreskriften anges bland annat att personlig skyddsutrustning endast får användas om den ”är ändamålsenlig i förhållande till de risker den är avsedd för utan att den i sig leder till ökad risk”.

Här verkar det som att arbetsgivaren inte har gjort någon, eller i vart fall inte en korrekt, riskbedömning. Ni skyddsombud kan kräva av arbetsgivaren att det görs en riskbedömning både avseende behovet av skyddsutrustning och av riskerna med att använda den. Ni som skyddsombud bör ges möjlighet att samverka kring hur riskbedömningen ska göras och få medverka i utförandet av riskbedömningen.

Om arbetsgivaren vägrar göra en riskbedömning kan ni vända er till Arbetsmiljöverket och begära att de förelägger arbetsgivaren att göra en riskbedömning enligt reglerna i i kapitel 6 paragraf 6 i arbetsmiljölagen.

/Johan Holm, doktor och lektor i rättsvetenskap, forskare, expert och föreläsare i arbetsmiljörätt.

Foto: Adobe Stock

Publicerad: 2024-10-09

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!