Allt om arbetsmiljö logga
Fråga experten

Kollegornas vänskap stör arbetsklimatet!

På vår avdelning med fem personer har två av medarbetarna blivit mycket goda vänner. Kul för dem, men lite opraktiskt för gruppkänslan, börjar jag som kollega tycka. De uppträder som en slags pakt mot övriga och tycker alltid lika. De äter ofta lunch själva och det känns lite svårt att be att få hänga med. Finns det något att göra åt saken, eller tillhör detta det man får tåla i en grupp?

Svarat av Jan Enqvist

Publicerad: 2021-03-09

Fråga: På vår avdelning med fem personer har två av medarbetarna blivit mycket goda vänner. Kul för dem, men lite opraktiskt för gruppkänslan, börjar jag som kollega tycka. De uppträder som en slags pakt mot övriga och tycker alltid lika. De äter ofta lunch själva och det känns lite svårt att be att få hänga med. Finns det något att göra åt saken, eller tillhör detta det man får tåla i en grupp?

SVAR: Du beskriver tyvärr inte i vilka frågor de agerar i ”pakt mot övriga” och ”tycker lika”. Om det gäller frågor som handlar om arbetet – uppgifternas när, var, hur och av vilka – är deras gemensamma uppträdande en fråga för arbetsledningen. Det finns oftast en gråzon mellan vad som strikt hör till arbetet, och som regleras i respektive anställningsavtal, och det som bara indirekt hör dit. Om till exempel några av de anställda för sitt arbete är starkt beroende av andras insatser, fungerar goda grupprelationer som smörjmedel för effektiviteten. Försämrade relationer i arbetsgruppen kan därför innebära att också arbetet kärvar. Finns tydliga tecken på den saken kan arbetsgivaren ingripa, då med kravet att ”oavsett personliga förhållanden ska arbetet löpa friktionsfritt”. Arbetsgivaren kan i så fall eventuellt tala med personerna om att andra kan känna sig uteslutna. En artigt accepterande hållning är nog det bästa utgångsläget i er nya situation i gruppen.

Svarat av jan enqvist

Publicerad: 2021-03-09

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!