Allt om arbetsmiljö logga
Fråga experten

Måste jag gå på rehabmötena?

Måste en medarbetare komma på rehabmötena om hen blir stressad och mår sämre av dem? Vår expert Anna Sporrong reder ut.

Publicerad: 2023-10-24

Foto: Gabrielle Hender/Unsplash

FRÅGA Jag arbetar som lärare på en skola där arbetsmiljön är fruktansvärt dålig och är nu långtidssjukskrivning på grund av utmattning. På skolan finns elever som gör som de vill utan att det får några konsekvenser. Ledningen tar inte tag i det utan skyller situationen på lärarna.

Vi har haft samtal där både fack och hr har suttit med men jag har inget som helst förtroende för ledningen.  Hur ska jag ställa mig till rehabmöten som jag inte upplever syftar till att hjälpa mig. Måste jag gå på dem? Jag vill för allt i världen inte träffa dessa personer i ledningen utan blir i stället ytterligare stressad när de tar kontakt med mig - det är ju orsaken till min nuvarande situation!

SVAR Det korta svaret är; ja, du behöver medverka vid möten kopplade till din sjukskrivning. Orsaken till det är att du är skyldig att medverka i din egen rehabilitering enligt socialförsäkringsbalken 30 kapitlet, paragraf 7. Det är även sammankopplat med det förstärkta anställningsskyddet, att du inte kan bli uppsagd enbart för att du är sjuk, förutsatt att du medverkar i din egen rehabilitering.

I din fråga så skriver du att du har kopplat in facket och det är precis så du ska göra, då man kan behöva en stödperson i rehabprocessen. Om du inte redan hade kopplat in dem så är det just det som jag hade rekommenderat dig att göra. Det är viktigt att inte stå ensam i en svår situation på jobbet.

Din arbetsgivare ansvarar för att det ska vara en arbetsmiljö som inte orsakar sjukdom eller skada. Om arbetsmiljön sedan brister på det sättet du beskriver i din fråga, så ska du självklart även informera skyddsombudet som har i uppdrag att verka för de anställdas arbetsmiljö.

Till sist så vill jag ändå lyfta det som du själv redan kanske har börjat överväga – är det dags att söka anställning någon annan stans och söka en arbetsmiljö som du mår bra i? Det är självklart inte det enklaste när man är i rehab, men att våga tänka tanken kan så ett frö för framtiden. Din egen hälsa är det viktigaste. Lycka till!

//Anna Sporrong

Foto: Gabrielle Hender/Unsplash

Publicerad: 2023-10-24

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!