Allt om arbetsmiljö logga
Fråga experten

Måste jag ha kontakt med jobbet under sjuktiden?

Är sjukskriven utav läkare 30 dagar framåt. Har jag någon skyldighet att infinna mig på rehabiliteringsmöten eller diverse möten med chef och personalavdelningen under tiden som jag är sjukskriven? Väntar på remiss på grund av depression. Har min arbetsgivare rätt att smsa  eller ringa mig varje dag, när jag ändå skickat in läkarintyg och meddelat både chef och personalavdelning  om detta? Mår sämre av att bli kontaktad konstant av arbetsgivaren.

Svarat av Anna Sporrong

Publicerad: 2023-04-04

Frågeställaren skulle vilja slippa att bli kontaktad så ofta av arbetsgivaren under sjukskrivningen.
Foto: Adobe Stock

FRÅGA Är sjukskriven utav läkare 30 dagar framåt. Har jag någon skyldighet att infinna mig på rehabiliteringsmöten eller diverse möten med chef och personalavdelningen under tiden som jag är sjukskriven? Väntar på remiss på grund av depression. Har min arbetsgivare rätt att smsa  eller ringa mig varje dag, när jag ändå skickat in läkarintyg och meddelat både chef och personalavdelning  om detta? Mår sämre av att bli kontaktad konstant av arbetsgivaren.

SVAR Tråkigt att höra att du inte mår bra och är sjukskriven. När det gäller din frågeställning om du måste gå på rehabiliteringsmöten så gäller följande:

Arbetsgivare ska upprätta plan för återgång i arbete, senast dag 30 i sjukfallet, när det finns en prognos om 60 dagars sjukfrånvaro, detta enligt Socialförsäkringsbalken (SFB, 30 kap, paragraf 6). Du är skyldig att aktivt medverka i rehabilitering för att kunna återgå i arbete. Du kan inte utan godtagbar orsak utebli från detta. Självklart kan orsaken till sjukfrånvaron påverka möjligheten att delta. Detta regleras i Socialförsäkringsbalken (30 kap. paragraf 7 ) om den försäkrades skyldigheter: paragraf 7.

Den försäkrade ska lämna de upplysningar som behövs för att klarlägga hans eller hennes behov av rehabilitering, och
 efter bästa förmåga aktivt medverka i rehabiliteringen. Arbetsgivare bör hålla kontakt med medarbetare som är frånvarande från arbetet till följd av sjukdom. Du skriver att de hör av sig varje dag. I vilket ärende gäller det? Är det för att höra hur du mår och hur de kan hjälpa dig, eller är det med frågor gällande de arbetsuppgifter du i vanliga fall gör, som de nu försöker lösa på annat sätt under din frånvaro?

Även du som anställd
bör hålla kontakt med din arbetsplats under din sjukfrånvaro. Forskning har nämligen visat att återgång i arbete underlättas och tiden för sjukfrånvaro kan kortas när kontakten mellan arbetsgivare och anställd kvarstår under sjukfrånvaro. Det är självklart viktigt att arbetsgivaren respekterar om du behöver tid i lugn och ro för att läka. Det bästa är om du kan komma överens med din arbetsgivare om hur och med vilken frekvens ni ska ha kontakt under din sjukfrånvaro. Arbetsgivaren behöver även ha dialog med dig för att få information om vad de kan göra på arbetet eller ditt behov av rehabilitering för att underlätta din återgång i arbete. Vem har du förtroende för hos på din arbetsplats? Är det din chef eller kanske någon på personalavdelningen? Be att få hålla kontakt med den personen under din sjukfrånvaro.

Svarat av anna sporrong

Foto: Adobe Stock

Publicerad: 2023-04-04

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!