Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Fråga experten

Måste jag ha med chefen till doktorn?

För en tid sedan skadade jag ryggen i samband med förflyttning av en patient på min vårdavdelning. Jag hade mycket ont i ryggen initialt och sov dåligt. Min chef kallade in mig för samtal och påstod att kollegor klagat på mig och trodde jag mådde dåligt. Jag har hela tiden varit tydlig med att ryggen gör ont, men i övrigt kämpade jag på och jobbade. Nu ska jag till företagshälsovården för provtagning och min chef vill absolut följa med! Detta gör att jag känner mig omyndigförklarad. Kan ni förklara varför hon vill följa med dit?

Svarat av Anna Sporrong

Publicerad: 2013-02-26

Fråga: För en tid sedan skadade jag ryggen i samband med förflyttning av en patient på min vårdavdelning. Jag hade mycket ont i ryggen initialt och sov dåligt. Min chef kallade in mig för samtal och påstod att kollegor klagat på mig och trodde jag mådde dåligt. Jag har hela tiden varit tydlig med att ryggen gör ont, men i övrigt kämpade jag på och jobbade. Nu ska jag till företagshälsovården för provtagning och min chef vill absolut följa med! Detta gör att jag känner mig omyndigförklarad. Kan ni förklara varför hon vill följa med dit?

SVAR: Jag skulle fråga chefen vad orsaken är till att hon vill följa med. Kanske är det så att din chef vill vara säker på att få reda på vad provresultaten visar, för att då veta hur hon som chef ska kunna hjälpa dig med dina besvär? Här kan det då vara mer lämpligt att du ensam besöker företagshälsovården för provtagning och då i samråd med dem kommer överens om hur chefen ska ta del av resultatet. Ett annat förslag är att du kontaktar företagshälsovården och förklarar dilemmat och ber dem om råd. Det finns lagar och regler kring patientsekretess mm och de kan svara på vad som gäller för dig i just din situation.

Svarat av anna sporrong

Publicerad: 2013-02-26

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!