Allt om arbetsmiljö logga
Fråga experten

När ska nattarbetares hälsa undersökas?

Vad räknas som nattarbete? Är det arbetspassen eller årsarbetstiden? Vår expert Johan Holm reder ut.

Publicerad: 2023-04-25

Foto: Adobe Stock

FRÅGA Medicinsk kontroll krävs vid nattarbete men när räknas det som att arbetstagaren har ett nattarbete, är det arbetspassen eller årsarbetstiden?

SVAR Frågan om när medicinska kontroller måste göras regleras i Arbetsmiljöverkets föreskrifter om medicinska kontroller i arbetslivet, Afs 2019:3.

Bland annat måste en arbetsgivare anordna medicinska kontroller för de arbetstagare som sysselsätts eller kommer att sysselsättas i nattarbete. Enligt paragraf 29 i föreskriften avses med nattarbete den som antingen normalt utför minst tre timmar av sitt arbetspass mellan klockan 22.00 och 06.00 eller den som troligen kommer att fullgöra minst en tredjedel av sin årsarbetstid mellan klockan 22.00 och 06.00. Det betyder att det räcker med att ett av dessa kriterier är uppfyllda för att det ska räknas som nattarbete.

Om någon normalt sett arbetar tre timmar mellan 22.00 och 06.00 så behöver arbetsgivaren utföra medicinska kontroller för denne även om den arbetar mindre än en tredjedel av sin arbetstid mellan dessa klockslag.

Den medicinska kontrollen måste göras innan en arbetstagare börjar nattarbeta om det är fråga om en nyanställning, inom tre månader om det handlar om en övergång från dagarbete till nattarbete och återkommande med högst sex års mellanrum för arbetstagare under 50 år och med högst tre års mellanrum för en arbetstagare som fyllt 50 år, se paragraf 30.

/JOHAN HOLM, expert i arbetsmiljörätt. Lektor i rättsvetenskap, forskar och undervisar om arbetsmiljörätt.

Foto: Adobe Stock

Publicerad: 2023-04-25

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!