Allt om arbetsmiljö logga
Fråga experten

Ska den värkande axeln anmälas som arbetsskada?

Jag har en kollega som har kommit till mig som skyddsombud och meddelat att hon har värk i en axel som hon fått sedan hon har packat mycket post.
Hon har inte varit sjukskriven på grund av detta problem. Borde jag ändå göra en anmälan om arbetsskada?

Publicerad: 2008-05-26

Fråga: Jag har en kollega som har kommit till mig som skyddsombud och meddelat att hon har värk i en axel som hon fått sedan hon har packat mycket post.
Hon har inte varit sjukskriven på grund av detta problem. Borde jag ändå göra en anmälan om arbetsskada?

SVAR: Här finns en del du kan göra för att hjälpa din kollega. Enligt lagen om arbetsskadeförsäkring är man som arbetstagare skyldig att informera sin arbetsgivare om att man har blivit skadad i jobbet, oavsett om personen varit sjukskriven eller ej. Arbetsgivaren ska då anmäla skadan till försäkringskassan. Anmälan ska ske i samråd med dig som skyddsombud. Jag föreslår att du och din kollega gemensamt går in till er arbetsgivare med blanketten. Den finns att ladda hem från nätet på försäkringskassans hemsida www.fk.se/blankett eller på arbetsmiljöverkets hemsida www.av.se. På Arbetsmiljöverkets hemsida hittar du också en bra informationsbroschyr som heter Anmäl din arbetsskada. Den kan du också ladda hem gratis, eller beställa i tryckt form på 08-730 97 00. Om någon skadas riktigt allvarligt eller om många skadas ska arbetsgivaren anmäla detta till Arbetsmiljöverket. Du måste nu genast se till att arbetsgivaren utreder vad i arbetsmiljön som har orsakat detta så att ingen ytterligare på er arbetsplats skadar sig. Det är han/hon skyldig till enligt föreskriften Systematiskt arbetsmiljöarbete, AFS 2001:01. Sist men inte minst: Se till att din kollega genast går till en läkare och får sin skada omsedd, så att den inte förvärras.

Publicerad: 2008-05-26

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!