Allt om arbetsmiljö logga
Fråga experten

Vad är det för skillnad på olika arbetsmiljöcertifieringar?

Vi är intresserade av att arbetsmiljöcertifiera oss, men behöver veta lite mer. Vad är till exempel skillnaden mellan Systematiskt arbetsmiljöarbete AFS 2001:1 och OHSAS 18001?

Publicerad: 2012-05-26

Fråga: Vi är intresserade av att arbetsmiljöcertifiera oss, men behöver veta lite mer. Vad är till exempel skillnaden mellan Systematiskt arbetsmiljöarbete AFS 2001:1 och OHSAS 18001?

SVAR: Att certifiera sitt arbetsmiljöarbete handlar om att skapa ett fungerande arbetsmiljöledningssystem för arbetsplatsen. Inte sällan samordnas arbetsmiljö med kvalitets- och miljöarbete. Att jobba med sitt arbetsmiljöarbete är inte bara ett myndighetskrav, utan alltmer ett kundkrav och en konkurrensfaktor. Möjligheter till Arbetsmiljöcertifiering finns nu, enligt såväl föreskriften AFS 2001:1 Systematiskt arbetsmiljöarbete(SAM)som OHSAS 18001. OHSAS är en internationell teknisk specifikation för arbetsmiljöledningssystem som används i många länder. Den liknar en standard med 60 s k skall-krav. Swedac har ackrediterat ett antal certifieringsorgan(DNV, LRQA m fl)som godkänner/bedömer företags arbetsmiljöarbete. Hos merparten av certifieringsorganen kan man bli certifierad enligt såväl SAM-föreskriften som OHSAS. I dagsläget är ett antal hundra företag/organisationer certifierade. Utöver dessa har olika varianter på certifieringar också växt fram, t ex Företagarnas riksorganisations FR 2000, där kvalitet, miljö och arbetsmiljö är i ett integrerat system. Många mindre företag och kedjor med många små arbetsplatser har anslutit sig till detta system. Litteratur i ämnet, standarder och kravdokumentet OHSAS säljs av SIS Forum(www.sis.se). SAM-föreskriften säljs av Arbetsmiljöverket(www.av.se). Många utbildningsorganisationer, bl a Arbetsmiljöforum och h9 har kurser om arbetsmiljöledningssystem och certifiering.

Publicerad: 2012-05-26

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!