Allt om arbetsmiljö logga
Fråga experten

Vad gör jag åt störande blänk?

Det skiner in sol som blänker i skärmarna. Trevligt med ljus på kontoret, men svårt att jobba! Kollegan vägrar att dra ner persiennerna, säger att hen måste få se ut. Vad kan jag göra?

Svarat av Jan Enqvist

Publicerad: 2021-08-17

Fråga: Det skiner in sol som blänker i skärmarna. Trevligt med ljus på kontoret, men svårt att jobba! Kollegan vägrar att dra ner persiennerna, säger att hen måste få se ut. Vad kan jag göra?

SVAR: Enklast är nog att ställa en skärm så att solens strålar inte når din datorskärm, varken direkt eller reflekterat från blanka föremål. Lösningen kan kräva en liten ommöblering.

Det finns också antireflex-filter att montera på bildskärmsytan.

Om ditt arbete främst består i att skapa, bearbeta eller läsa text finns ett knep du kan ta till, om datorn klarar det, för att göra skärmen lättare läsbar: invertera färger. Då får du vit text på svart botten, vilket ökar läsbarheten i skarpt ljusa miljöer. Hur detta görs varierar mellan operativsystem, men beskrivs på Internet – och kanske har du support att lita till.

Svarat av jan enqvist

Publicerad: 2021-08-17

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!