Vad ska vi göra när ingen vill vara skyddsombud?
SKYDD En arbetsplats med fler än fem anställda ska ha ett skyddsombud. Men vad gör man om ingen vill ställa upp? Vår expert Johan Holm, forskare i arbetsmiljörätt svarar.
Publicerad: 2023-12-18
FRÅGA Vi är en liten organisation på 20 anställda utan hr- resurs där jag som vd ansvarar för alla personalfrågor. Vi har förstått att vi behöver ha ett skyddsombud och har frågat alla anställda om någon är intresserad, men ingen vill ta på sig denna roll. Hur gör vi då? Kan vi tvinga någon att vara skyddsombud?
SVAR Enligt arbetsmiljölagen kap. 6 paragraf 2 ska det på arbetsplatser med minst fem arbetstagare finnas skyddsombud. Skyddsombud utses av den lokala fackföreningen eller av arbetstagarna. Ni som arbetsgivare kan inte utse någon till skyddsombud. Om det inte finns någon på arbetsplatsen kan vara skyddsombud kan den lokala fackföreningen i vissa fall utse ett så kallat regionalt skyddsombud, som inte behöver arbeta på er arbetsplats.
Även om det i lagen står att skyddsombud ska utses så är denna bestämmelse inte kopplad till någon sanktion, det får alltså inte någon direkt rättslig konsekvens för er eller arbetstagarna om inget skyddsombud utses. Ni kan inte göra mer än att vädja till era arbetstagare och den lokala fackföreningen att utse ett skyddsombud. Skyddsombudet finns ju till för arbetstagarnas egen skull, för att företräda dem i arbetsmiljöfrågor. Ni kan också informera om att skyddsombud har rätt till betald ledighet för att kunna utföra sitt uppdrag, så det är inget som ska öka arbetsbördan.
// Johan Holm, forskare i arbetsmiljörätt, Umeå universitet.
Publicerad: 2023-12-18
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.