Allt om arbetsmiljö logga
Fråga experten

Vilka är för- och nackdelarna med kontorslandskap? Forskning?

Jag undrar över fördelar och nackdelar med kontorslandskap. Vad finns det för aktuell forskning om arbetsmiljön i kontorslandskap? Att den psykosociala arbetsmiljön kan bli påfrestande när man flyttar ihop medarbetare på en mindre yta är en självklar risk. Detsamma gäller ljudnivån när man sätter ihop en grupp som pratar mycket i telefon. Vad ska man tänka på som facklig företrädare när arbetsgivaren iordningställer en ny arbetsplats som är ett kontorslandskap för ca 40-45 personer?

Publicerad: 2008-07-17

Fråga: Jag undrar över fördelar och nackdelar med kontorslandskap. Vad finns det för aktuell forskning om arbetsmiljön i kontorslandskap? Att den psykosociala arbetsmiljön kan bli påfrestande när man flyttar ihop medarbetare på en mindre yta är en självklar risk. Detsamma gäller ljudnivån när man sätter ihop en grupp som pratar mycket i telefon. Vad ska man tänka på som facklig företrädare när arbetsgivaren iordningställer en ny arbetsplats som är ett kontorslandskap för ca 40-45 personer?

SVAR: Det finns en hel del forskning om detta. Christina Bodin Danielsson på KTH skrev en avhandling om just detta. Hon fann bland annat att de som arbetar på flexkontor mår bäst och är mer tillfredsställda med jobbet än andra. De som jobbar i mellanstora kontorslandskap mår sämst. Christina Bodin Danielsson har forskat kring hur miljön och arkitekturen påverkar människor. Hennes forskningsprojekt bygger på 491 kontorsanställda på 26 olika företag där man svarat på hundratals frågor, som bland annat handlat om deras fysiska och psykiska hälsa, sjukfrånvaro och arbetstillfredsställelse, vilka krav jobbet ställer, hur man trivs med chefen, samarbetet, med mera. Hennes utgångspunkt var att arkitekturen/kontorstypen påverkar både hur man mår och hur nöjd man är med sitt arbete. Den kanske viktigaste faktorn är att man anpassar kontoret efter vad som ska åstadkommas och vilka människor som finns där. Det visar sig i flera andra studier att när personalen är med och bestämmer på ett tidigt stadium så trivs man bättre. Föreskrifter kring detta finns Arbetsmiljöverkets författningssamling: Arbetsplatsens utformning (AFS 2000:42). I boken Rum för framgång - en meningsfull arbetsplats (Bookhouse Publishing) vill Thomas Nathorst-Böös att vi ska se kontoret på ett nytt sätt. Här finns många kloka tankar. På de arbetsplatser där chefen sitter i kontorslandskapet tillsammans med övriga är det fler som upplever att stämningen är god och fler som trivs än om chefen sitter avskilt. Färre är stressade och strukturen upplevs som mindre hierarkisk. Dessutom främjas dialogen på arbetsplatsen. Det visar fastighetsbolaget Vasakronans undersökning Kontorsbarometern. Vasakronan har frågat 1 000 personer som jobbar på kontor om deras arbetsmiljö. Det finns alltså en hel del. PÅ Du&jobbets hemsida finns artiklar kring detta i textarkivet, som du har tillgång till som prenumerant. www.arbetsmiljoupplysningen.se har också bra information. Det viktigaste är, en än gång , att man utgår från vad man ska åstadkomma när man utformar arbetsplatser.

Publicerad: 2008-07-17

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!