Allt om arbetsmiljö logga
Fråga experten

Vilka frågor är viktiga vid skyddsrond i idrottshallen?

Vad är viktigt ang. arbetsmiljön och säkerheten i skolornas idrottshallar?
Vi ska genomföra skyddsrond på vår skola. Innan dess ska eleverna få tycka till om förhållandena i vår gympahall. Jag vill ställa några bra frågor till dem. Vilka frågor föreslår ni?

Publicerad: 2008-04-15

Fråga: Vad är viktigt ang. arbetsmiljön och säkerheten i skolornas idrottshallar?
Vi ska genomföra skyddsrond på vår skola. Innan dess ska eleverna få tycka till om förhållandena i vår gympahall. Jag vill ställa några bra frågor till dem. Vilka frågor föreslår ni?

SVAR: Bra att ni involverar eleverna i denna process. Ta gärna med elevskyddsombuden i framtagandet av frågor, så blir det extra verklighetsförankrat. Här kommer några exempel på frågor som kan vara viktiga i en idrottshall: - Säkra redskap - Risker pga slitage - Underhåll - Hygien i t ex omklädningsrum, halkrisk i duschrum - Ventilation - Trivsel, hur undvika att negativa gruppsituationer uppstår - Brandskydd och utrymning - Elevinflytande - Kompetent/utbildad ledare/lärare, säkerhetsrutiner vid vikarie osv Utgå gärna ifrån era värdeord (era mål med idrottsverksamheten) och vad läroplanen säger ni ska uppnå med verksamheten och jämför med verkligheten. Har ni arbetsmiljörond/skyddsrond i övriga skolan kan ni utgå från dessa allmänna frågor och lägga till specifika. Ni kan också gå igenom eventuell skadestatistik kopplat till idrottsundervisningen. Finns det mönster i detta? Dvs när skadar sig elever och varför och vad kan vi göra åt det? Arbetsmiljöverket har en temasida om skolan på sin hemsida: http://www.av.se/teman/skolan/

Publicerad: 2008-04-15

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!