Allt om arbetsmiljö logga
Fråga experten

Vill arbetsgivaren bli av med mig?

Jag har gått som vikarierande städerska i kommunen. Det har varit många turer men sammanfattningsvis har jag inte blivit tillfrågad att jobba mer, vilket är konstigt eftersom ”de skriker efter vikarier”.
Jag tog upp det här med mitt fack och fick svaret att så får det inte gå till. Facket kontaktade min arbetsledare och vi hade ett möte.
Ledningen berättad för mig att anledningen till att de inte har kontaktat mig var att de hade hört klagomål på mitt utförande när jag städar, att jag inte såg det som skulle städas.

Publicerad: 2008-07-07

Fråga: Jag har gått som vikarierande städerska i kommunen. Det har varit många turer men sammanfattningsvis har jag inte blivit tillfrågad att jobba mer, vilket är konstigt eftersom ”de skriker efter vikarier”.
Jag tog upp det här med mitt fack och fick svaret att så får det inte gå till. Facket kontaktade min arbetsledare och vi hade ett möte.
Ledningen berättad för mig att anledningen till att de inte har kontaktat mig var att de hade hört klagomål på mitt utförande när jag städar, att jag inte såg det som skulle städas.
Jag trodde inte mina öron. Jag har ju fått mycket beröm. Min kommentar till det här löd det här skulle jag viljat ha reda på tidigare, samt att jag tror inte att de skulle beröma mig om de nu ansåg att jag gjorde ett dåligt arbete.
Jag märkte att de helt enkelt inte ville ha kvar mig och det märkte min fackrepresentant med, ja hon tyckte verkligen synd om mig. Hon sa att man inte får ta in någon annan om det inte finns ett sakligt skäl och i så fall ska det meddelas till facket vilket inte hade gjorts. Fackerpresentanten menade att de hade gjort fel och så här får det inte gå till. Cheferna medgav det också, men tillade det att det är inget vi kan göra något åt nu.
Min fackrepresentant skulle ta upp det här med sin arbetskamrat som var mer insatt i det här och sedan återkomma i fall det fanns något att göra åt det här. Jag har ännu inte hört något nu efter fem veckor.
Jag känner mig ledsen och besviken. Jag trodde jag var omtyckt. Min fråga till Er är vad hade ni gjort om Ni var i min situation?

SVAR: Jag förstår att du är besviken på hur det blivit. Man klarar av att få kritik om den är konstruktiv och man har en chans att förbättra sig. Att få reda på detta i efterhand känns bara bittert och frågor om det är något annat som egentligen ligger bakom smyger sig på. Det är aldrig roligt om det känns som att någon vill bli av med en. Det är bra att du fått stöd av facket. Det är precis i sådana här situationer som de ska hjälpa till. De ska kolla om arbetsgivaren betett sig OK, följt lagar, regler och avtal och de ska stötta dig med sakkunskap och argument om något är fel och delta på möten med dig när det behövs. Du får inte släppa dem, utan ligg på om vad som ska hända härnäst. Om arbetsgivaren verkligen gjort fel så behöver felet rättas till, kanske genom någon uppgörelse. Detta verkar vara ett svårt fall för din kontaktperson, men hon har ju en hel organisation med kunskap och erfarenhet av arbetsgivarkonflikter bakom sig, så påminn om att du väntar på svar. I övrigt råder jag dig att söka nya jobb. Det är lätt att självförtroendet får sig en knäck efter en sådan här upplevelse. Omge dig med personer, vänner och bekanta som du tycker om, och som gillar dig, för att fylla på "självförtroendekärlet"! Vad gäller jobb så behöver du ju inte vara hänvisad till kommunen för att få städjobb, utan jag hoppas det ordnar sig för dig. Lycka till!

Publicerad: 2008-07-07

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!