Allt om arbetsmiljö logga
Guiden

1. Du är skyddsombud!

AVSNITT 1: NYTT UPPDRAG

Publicerad: 2010-07-14

Du har blivit skyddsombud och ska jobba för att dina arbetskamrater ska få en så bra arbetsmiljö som möjligt.


Din uppgift är nu att företräda dina arbetskamrater inom ditt skyddsområde. Det innebär att du ska försöka bidra till att dina arbetskamrater får en så bra arbetsmiljö som möjligt och att de inte råkar ut för några olyckor eller sjukdomar i arbetet. Du är en påtryckare. Du har inget extra juridiskt ansvar för att du är skyddsombud. Du har inget rättsligt ansvar för att se till att arbetsmiljön blir bra. Det är din arbetsgivare som har det rättsliga ansvaret.

Skyddsombudsskola_100714

Du kanske undrar vad som ingår i begreppet arbetsmiljö?
Jo, det är allt som kan påverka dina egna och dina arbetskamraters fysiska och psykiska hälsa. Det kan vara så att folk på ditt jobb får skador för att de lyfter för tungt eller på ett felaktigt sätt. Det kan också vara så att de får skador för att de sitter framför datorn hela dagarna. Eller också misstänker du att det finns skadliga kemikalier i luften på jobbet som kan leda till sjukdomar. Men arbetsmiljön omfattar också själva arbetsorganisationen. Det kan vara den som gör att dina arbetskamrater har det stressigt. Kommer ni inte riktigt överens på arbetsplatsen är det också en arbetsmiljöfråga.

Vad ska du då göra, när du upptäcker problem i arbetsmiljön?
Din uppgift är att i första hand säga till dina arbetskamrater att de ska gå till sin närmaste arbetsledare och diskutera problemen. Om de har gjort det och ändå tycker att inget händer, ska de komma till dig och be dig ta upp frågan med arbetsledaren. För att du ska klara ditt jobb som skyddsombud har du rätt till utbildning och särskilda rättigheter att påtala brister. Du har också rätt till skadestånd om någon trakasserar dig. Dessa frågor ska jag återkomma till.

Lycka till med uppdraget!


TIPS

Arbetsmiljölagen och föreskrifter kan du ladda ner och skriva ut från
Arbetsmiljöverkets webbsida www.av.se

Publicerad: 2010-07-14

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!