Allt om arbetsmiljö logga
Guiden

1. Hur mår din rygg?

Är du som många av de som jag möter i mitt arbete som kiropraktor. Din rygg ger sig till känna allt för ofta med stelhet och spänningar, | som ibland övergår i värk och smärta?

Publicerad: 2011-03-11

Då tillhör du en majoritet av befolkningen. Det uppskattas att de flesta under sin livstid får problem som har med ryggen att göra. Oberoende om det är ryggskott, nackspärr eller huvudvärk eller något annat som har med rörelseorganen att göra. Ryggproblem tillsammans med förkylning är de främsta anledningarna till sjukfrånvaro, såväl som sjuknärvaro. Varje år kostar ryggproblem samhället miljontals kronor i sjukfrånvaro och vård.

En modern företagshälsovård bör därför, enligt mig, inkludera kiropraktik både för akuta som förebyggande insatser. Snabb och effektiv vård medför ofta lägre arbetsfrånvaro och sjukvårdskostnader. En frisk medarbetare är det bästa för samhället som helhet, dig som anställd och för företag, myndigheter och andra institutioner.

Vår rygg är skapt för daglig rörelse där vi rör oss varierat och sitter på huk. Så ser förmodligen inte din vardag ut. För de flesta består den idag av stillasittande arbete framför en dator. Jag antar att du vet att du behöver ta dig tid att stå upp och göra övningar där du aktiverar dina hållningsmuskler och din balans, flera gånger per dag. Frågan är om det blir av. I slutet av artikeln får du en enkel mini paus övning.

Hur mycket rörde sig våra anfäder?
Det kan ju vara bra att veta så vi får rätt rörelseingredienser.

Troligen rörde de sig några timmar varje dag rätt så intensivt medan andra dagar var lugnare, vad gäller insamling av föda. Det uppskattas att männen vandrade runt femton kilometer per dag och kvinnorna runt åtta kilometer.

Vi vet också från ursprungsbefolkningar idag att mycket rörelse sker som rekreation för njutningen det ger. Danser som ofta varar flera timmar in i natten de flesta kvällar i veckan. Konditionens hos dessa folk är motsvarande våra elitidrottare. Tyvärr betraktar många våra elitidrottare som omöjliga ideal, vi föds dock alla för den potentialen och det är aldrig för sent att lägga in en extra växel.

Vilket inte innebär att alla skall ut och jogga 2 timmar om dagen eller cykla 3.5 timme, snarare kan vi i vardagen föra in mer vardagsmotion. Att gå i trapporna, promenera eller cykla till arbetet, ut och gå på lunchen, skaffa fritidsaktiviteter (istället för TV) så som dans (som människan i alla tider använt).

Tyvärr är många för låga i energin för att ens komma igång, huvudorsaken till det är ironiskt nog att de lider rörelsebrist för såväl knoppen som övriga kroppen!

Så frågan är vad skulle du kunna skifta redan idag som gav dig mer rörelse i vardagen som just din kropp skulle behöva?

En övning som utvecklar balansen:
Stå på ett ben med det andra böjt i nittio grader i höften. När du kan stå så sextio sekunder på vartdera benet, så är det dags att göra det samma under det att du blundar. Att kunna stå och blunda på ett ben har många bra effekter för hela kroppen, inte minst balansen.

”Varje del av kroppen kräver en viss grad av rörelse dagligen, för att få sin del av överlevnads värde.”

R.W Stehenson, Chiropractic Textbook 1927

Publicerad: 2011-03-11

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!