Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Guiden

10. Trött och nere?- Lär dig mer om att få mer energi


En anledning till varför du befinner sig i ett trött tillstånd som återkommer, där du känner sig låg och nere, kan vara att du har en obalans i ditt nervsystem i form av underaktivitet.

Publicerad: 2011-11-02

Underaktiva tillståndet
Detta tillstånd styrs av att det parasympatiska nervsystemet blir mer dominant och det sympatiska hämmas. Det är återigen rätt och riktigt vid vila, matsmältning, sömn, all återhämtning, läkning. Det blir ett problem när det blir ett kroniskt tillstånd.

Det här tillståndet karakteriseras av låga energinivåer. Om du tänker på depression i dess klassiska form, så får du en bild av kroppens responsmöjlighet i underenergi. Det kan dock bli vilseledande, som i ADD (Attention Deficit Disorder). Den felaktiga benämningen ”hyperaktiv” på en individ med ADD, kan leda till missförstånd av det riktiga problemet.

ADD- Individers EEG (den elektriska aktiviteten i hjärnans nervceller) påvisar inte det över aktiva nervsystem som man skulle kunna förvänta sig av ett hyperaktivt responsmönster. Det visar istället på motsatsen. Deras nervresponser är knappt vakna. Enda sättet för dem att hålla sig vakna och i funktion, är genom att röra på sig och vara aktiva. Vilket visar på hur viktig rörelse är som stimulering av hjärnas aktivitetsnivå.

Följderna av ett kroniskt underaktivt system kan vara: ADD (vilket omfattar impulsivitet, distraktion och förvirring), depression, avsaknad av motivation, svag koncentrationsförmåga, dålig fokus, för låg blodsockerhalt, förstoppning, låg smärttröskel, svårighet att vakna, tankeoro, lättirriterad, inkontinens, energilöshet. (Kom återigen ihåg att varje så kallad ”sjukdom”, antingen är ett överstimulerat eller understimulerat system).

När du är här är känslan av att aldrig räcka till eller ha energi nog för situation som du står inför. Om du är i stor obalans här och detta är ditt grundläggande mönster, så gäller det att ta extra hänsyn till din kosthållning och hur du aktiverar dig själv. Ofta är det av vikt att se till att din kost domineras av proteiner, enligt den metaboliska typdieten. Att ge sig tid att gå ut och promenera och hitta ett tempo som passar för en själv.

Jag berättar om det underaktiva nervsystemet i denna:

Publicerad: 2011-11-02

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!