Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Guiden

12. Lär dig en effektiv minipaus

Har du spända axlar och nacke med tillhörande stelhet och värk? Blir du trött och ofokuserad under arbetsdagen?

Publicerad: 2014-11-04

Då skall du få lära dig några effektiva tips för att få en välbehövlig stund för återhämtning.

Det idealiska är en minipaus varje timme och det räcker att den är på några minuter för att vi skall kunna ladda om batterierna.

Det enklaste är att räta på ryggen och blunda och vända uppmärksamheten inåt under en kort stund. Att sedan andas i lugnt tempo där du låter utandningen vara dubbelt så lång som din inandning.

Att blunda ger inte bara dina ögon en välbehövlig vila från att stirra in i en dataskärm, det gör att du dessutom direkt går in i återhämtning. Vilket en förlängd utandning assisterar än mer till.

Om det är för hög ambitionsnivå för dig, så pröva med att lägga in en minipaus på förmiddagen och en på eftermiddagen.

Här finner du en film jag gjort för dig med en serie av rörelser för att du skall kunna slippa stela axlar och nacke och även fylla på med energi.

Vad många inte vet är hur värk i nacke och rygg hänger samman med hållningen och uppbyggd stress i kroppen. Jag har sett så många som lider i onödan bli hjälpta, genom att lära sig övningar för en bättre hållning i kombination med specifik kiropraktik, något som assisterar kroppen att släppa på de spänningar som inte kommer åt på egen hand med övningar. Därför känns det alltid lika viktigt att sprida information som gör att du bli mjuk i din nacke och axlar och slipper stelhet och värk.

Vad många inte tänker på är att kroppshållningen har inflytande på många av kroppens funktioner. Ryggont, huvudvärk, humör, blodtryck, puls och lungkapacitet är några av de funktioner som mest påtagligt påverkas av hållningen. En kroppshållning där huvudet förskjuts framåt när vi sitter framför en dator leder till att alla värden som påverkar kroppens allmänna hälsostatus minskar betydligt.

Kroppshållningen är en mycket tydlig spegling av kroppens hälsostatus. Tyvärr så uppmärksammas detta alltför sällan i dagens hälso- och sjukvård. I en värld där den teknologiska utvecklingen är långt framskriden och tillgången till information finns i överflöd, är det förbryllande att se hur något som är så uppenbart också är så förbisett. Jag arbetar med intentionen att omstrukturera synen på hälsa och välbefinnande, samt öppna upp för fler möjligheter till att förbättra människors livskvalité och vitalitet.

Kiropraktorer har i alla tider arbetat med att främja en god funktion i nervsystemet med tillhörande resliga hållning och flexibilitet i kroppens alla system.

Publicerad: 2014-11-04

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!