Allt om arbetsmiljö logga
Guiden

13. Så ser en bra arbetslunch ut

Publicerad: 2014-12-09

Hur ska man äta rätt på jobbet? Du&jobbets hälsoexpert Martin Fransson ger tips om en nyttig arbetslunch.

Äter du lunchlåda på jobbet och vill testa en rawfoodlunch, (mat som inte upphettats över 40 grader), som ger kroppen massor av bra näringsämnen? Testa då chiagröt.

Enkelt och mycket nyttigt.

Chia-frön (Salvia hispanica, L) användes som en basföda i Centralamerika redan för 3000 tusen år sedan. Denna tusenåriga föda har åter blivit i ropet. Fröna är en mycket rik källa till Omega 3-fettsyror, protein, kostfiber och anti-oxidanter.

Tack vare sin goda förmåga att absorbera vatten och bilda ett geléämne som skyddar fröet, så blir det även en längre process för kroppen att bryta ner dess kolhydrater till socker, dvs chia-frön har ett högt GI.

Chia-frön har dessutom den högsta hittills uppmätta halten (i växtriket) av “ALA” alfa-linolensyra (en omega 3-fettsyra). Två teskedar chia-frön innehåller mer Omega-3 än en normalstor laxfilé. Omega-3 är viktigt för all cellfunktion i kroppen och fungerar antiinflammatoriskt. Chia-frön är även en bra källa för bl a B-vitaminer, zink och magnesium.

Så hur gör du Chiagröt som du kan ha med till lunchen eller som ett mellanmål?

Det är enkelt. Ta två till tre matskedar chia-frön (du köper dem i de flesta hälsokostbutiker eller på nätet) och lägg i blöt på kvällen i 1,5 till 2 dl havremjölk, eller min favorit mandelmjölk, och lägg gärna i en tesked solrosfrön och en tesked pumpafrön och gärna en matsked gojibär. Låt stå över natten om du kan, om inte så i vart fall förberedd på morgonen, så att fröna får tid på sig att dra åt sig vätskan (chia-frön kan dra åt sig 12 gånger sin egna vikt i vätska, pga av sitt höga fiberinnehåll).

Så var det klart! Enkelt eller hur. Nu är det så att chia-frön smakar inte mycket och ger därmed utrymme att skapa variation med olika smaker från andra nyttigheter. Så här i vintertider kan det vara gott att ha kanel och äppelmos på. Andra dagar kan det smaka med lite honung och mullbär. Varför inte skära ner en banan och ta några salta macadamianötter till. Testa dig fram och se vad du gillar.

Publicerad: 2014-12-09

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!