Allt om arbetsmiljö logga
Guiden

15. Så piggar du upp din hjärna

Publicerad: 2015-02-09

Hur ofta tar du en kort paus från datorn och gör något som är uppiggande för din kropp och knopp?

Ta chansen och låt din kropp få en behövlig minipaus från jobbet så du kan prestera än bättre när du återgår till jobbet.

När vi tar minipauser låter vi vår hjärna få variation och kroppen kan piggna till.

Så vad behöver du då göra för sköna rörelser?

Du kan givetvis göra vilka rörelser du vill, bara de blir av och de känns sköna. Många som jag arbetar med har dock funnit att de gillar att ha en struktur att följa.

Därför får du några av mina favoriter som jag funnit att många fortsätter göra när de lärt sig dem. Se om det stämmer för dig.

Grundförutsättningar: ställ dig upp och blunda en stund. Ta tio djupa andetag där du räknar inandning tre sekunder och utandning sex sekunder.

Tänk på följande principer när du gör övningarna:

 • Gör dem i långsamt tempo.
 • Andas lugnt.
 • Var närvarande. Lägg märke till vad du lägger märke till när du gör övningarna.
 • Variera dig. Skapa små varianter på övningarna, t ex genom att ändra positionen du gör dem i.
 • Lägg märke till skillnaden före och efter du gjort övningen.

 Gör så här:

 • Börja med att gunga sakta fram och tillbaka på fötterna. Gå upp på tå och sedan upp på hälarna, variera dig under ca en minut.
 • Stå lite bredbent och svinga armarna fram och tillbaks så du går upp på tårna när armarna åker bakåt. Och när händerna svänger fram att du slår i hälarna lätt i underlaget. Gunga fram och tillbaks med armarna ca 1-2 minuter.
 • Därefter gå upp på fötternas ytterkanter och skifta över till insidan av fötterna. Variera dig under ca en minut. Uppmärksamma hur väl du kan hålla balansen och vad som sker i övriga kroppen.
 • Variera med att skifta vikten till insida på ena foten och utsidan på den andra foten. Skifta från sida till sida sakta under ca en minut.
 • Gå på stället i långsamt tempo genom att gå upp på hälen på ena foten och hälen på den andra. Lägg märke till vilken arm som går fram på vilken sida. Blev det passgång?
 • Förstärk nu gången genom att föra fram den arm vars fot du står på hälen på och föra bak den arm på den sidan där du står på tårna. Växla under några minuter.
 • Börja skjuta huvudet fram och tillbaka i 1-2 minuter. Varje rörelse kan göras med olika intentioner. Den när jag skjuter huvud framåt och bakåt brukar jag göra med intentionen att jag vill utforska något för att sedan dra mig undan från det.
 • Vrid på huvudet sakta från sida till sida och orientera dig och lägg märke till om du blir lugnare.
 • Sätt upp händerna så de pekar upp mot taket. Rotera i sakta tempo axlarna uppåt, bakåt, neråt och sedan framåt. Gör stora långsamma cirklar under 1-2 minuter.

Så här enkelt kan det vara. Vad skall till för att det blir något du gör var dag?

Dela med kollegorna och skapa tid för minipauser en på förmiddagen och en på eftermiddagen. Notera hur ni blir pigga och positiva.

Klicka här för att se några övningar på video och bli vägledd i dem utav mig för att pigga upp din hjärna.

Publicerad: 2015-02-09

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!