17. Hur vårt sittande påverkar vår hälsa
Publicerad: 2015-08-05
Hälsoeffekterna av att vara stillasittande långa tider är otaliga. Flera nya undersökningar visar att det är skadligt även för den som tränar och lever en aktiv livsstil.
Vi har skapat en kultur där vi blir allt mer och mer fysiskt inaktiva, och vi behöver träna för att behålla vår hälsa. Det räcker dock inte med träning, vi behöver ta pauser från sittandet och när vi sitter behöver vi göra det mer aktivt. Du kommer få lära dig en enkel serie av övningar du kan göra för att sitta mer aktivt. Se även videon där jag visar mer hur det går till.
När din arbetsdag fylls med 3-4 timmars obrutet passivt sittande räcker det för att kroppen ska påverkas ogynnsamt.
Idag sitter vi vid en dator hela dagarna, på möten, på bussen etc, så innebär det ett långvarigt stillasittande och brist på nödvändig rörelse. Av ett åttatimmars arbetspass sitter många sex-sju timmar med få pauser.
Långvarig inaktivitet som vid ett stillasittande arbete kan i längden medföra olika problem med hälsan och välbefinnandet, t ex försvagade muskler, benskörhet, nedsatt rörlighet, dålig koordination och balans. Det bidrar till övervikt, diabetes, högt blodtryck, förhöjda blodfetter och hjärtkärlsjukdomar. Det kan ge bidra till förstoppning, cancer, depression, ökad stresskänslighet
(Källa: Arbetsmiljöverket)
Många av våra hälsoproblem som kommer av kroppslig inaktivitet förstärks av stress.
Tyvärr startar datoranvändningen i allt yngre år. Allt för många av timmar spenderas framför en mobiltelefon, dator eller TV. Nu är det dags att vi skapar en kultur som främjar minipauser och ett aktivt sittande i arbetslivet såväl som i skolan. Vem kan du lära vidare det du lär dig i denna artikel och video?
Här följer en kort video där jag visar hur att sitta aktivt https://youtu.be/bEkaq8VetSw
Och gör gärna dessa övningar:
Sitt på en stol och sitt på kanten av stolen så att du verkligen sitter på sittknölarna med upprätt ryggrad. Sakta – med uppmärksamhet på andningen och dina sinnesintryck från kroppen, d v s i kontakt med ditt nervsystem – tippa bäckenet framåt och bakåt, vilket skapar en liten svank-och-krum-rörelse i hela ryggraden. Växla till att pressa ett knä framåt, ett i taget, och skapa därmed en liten, roterande glidrörelse i bäckenet som fortplantar sig upp genom ryggen. Det blir som om du gick på stället. När du gjort det under några minuter växla till att sakta föra ihop och sedan isär benen under några minuter. När jag gör övningarna har jag hela tiden uppmärksamhet på vad som händer inuti mig.
Vad händer när du gör övningarna? Skriv här nedan och berätta.
Publicerad: 2015-08-05
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.