Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Guiden

2. Hur påverkar en bra hållning oss?

Publicerad: 2011-03-24

Det kan vara lättare att besvara genom att visa på alla effekter av en dålig hållning. Vid olika studier har man funnit att hur människors självupplevda hälsa skattades av dem själva stämde väl överens med hur mycket de hade sina huvuden framåt.

Hälsoskolan-110324

Dålig hållning har kopplats till:

• huvudvärk och migrän

• yrsel

• försämrad tankeförmåga

• Bett och tandproblem, tandgnissling

• ryggbesvär av alla de slag

• högt blodtryck

• astma

• mag- och tarmbesvär


Frågan är: Vad är det viktigaste din ryggrad gör?
De flesta svarar att den är till för att bära upp vår kropp. Jag brukar svara att det är rätt att den fungerar som en kotpelare. Den är också flexibel så att vi kan röra oss smidigt framåt, bakåt, till vänster och höger, såväl som upp och ner. Det är ett rent konststycke hur 24 (tjugofyra) kotor kan låta oss rotera och röra oss på så många vis samtidigt som den sköter om sin allra viktigaste uppgift; nämligen att skydda vår hjärnas förlängning, d.v.s. ryggmärgen.

De flesta vet vad som händer om vår hjärna eller ryggmärg blir skadad. Det är därför de är så väl skyddade och många av våra viktigaste reflexer och instinkter för vår överlevnad är centrerade kring att skydda just ryggmärgen och hjärnan. Stress speglar sig därför i hur vi håller oss själva såväl som hur spända vi är kring rygg och nacke.

Redan för Läkekonstens fader Hippokrates, och i många andra kulturer har ryggen varit en barometer såväl som ett stämningsinstrument för att förbättra människors hälsa.

”Mänskliga känslor är ord som blivit förkroppsligade.” Aristoteles

Kroppsspråket speglat i vår hållning, förmedlar hur vi mår, något som vi vet med sunt förnuft och nu även forskningen visar. Kroppsspråket och hållningen blir för mig som en port till att förstå de jag möter än mer och kunna stödja dem till bättre hälsa.


Så hur påverkar en bra hållning oss?
Det ger oss mer energi och vitalitet. Genom att vi använder mindre energi för att stå och sitta. Dessutom blir det lättare för hjärta, andning och magen att fungera.

Så hållningen kan ses som en barometer eller fönster in till hälsopotentialen. Ett bra test är att få gjort en digitaliserad hållningsprofil hos en kiropraktor, kopplat till en noggrann undersökning av din ryggs stabilitet och rörlighet.

Så vad är lösningen för att få en bättre hållning?
Först och främst rekommenderar jag besök till en legitimerad kiropraktor eller annan vårdgivare som arbetar specifikt med ryggen och hållningen.

I denna video ger jag dig övningar som bidrar till en bättre hållning som du kan använda som en minipaus gärna en gång på förmiddagen och en på eftermiddagen.

Undersökningar efter programmet har varit väldigt lovande och efter fem veckor av dagliga övningar som i Straighten Up uppgav 83% att dom kände en förbättring i deras hållning. 78% kände att deras bålstyrka hade ökat. 80% sa att dom stod upp rakare och att deras ryggar kändes bättre. Personerna som deltog i studien varierade i åldrarna från skolålder till pensionärer.

Hållningsövningar från Straighten Up Sweden

Publicerad: 2011-03-24

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!