Allt om arbetsmiljö logga
Guiden

3. Står du och hänger?

Har du lagt märke till hur du står, huruvida du lägger lika mycket vikt på båda benen när du står? Testa genom att ställa dig upp och blunda. Känn efter om du tycker att du står med lika mycket vikt på båda benen. Många finner att de känner att de har en viss övervikt på ena benet.

Publicerad: 2011-04-20

Tänk efter, om du står och letar efter din balanspunkt mellan vänster och höger sida så borde det väl rimligen vara lika mycket vikt på båda sidorna?

Så är det inte för de flesta på grund av olika obalanser i kroppen. Några av dessa obalanser kommer jag att gå igenom i denna lektion samt ge några övningar som kan assistera att balansera det hela.

Ett annat test för att testa din hållning; prova att stå och ”hänga” med mer vikt på ena benet och sen på det andra. Vilket känns mest rätt för dig?

De allra flesta har ett ben som de favoriserar, oftast pågrund av obalanser i bäcken och höfter, som bland annat bidrar till att ett ben verkar kortare när ena sidans muskler är mer spända i ländryggen.  Då vill man gärna hänga över på ena benet. Hur vi står och går är något som bör ske helt av sig själv.

Ett sista test som du kan göra för att se hur du format din rygg och fortsätter genom att omedvetet tillåta dessa obalanser genom hur du instinktivt väljer att sitta, stå och gå.

Sitt ner och korsa vänster ben över det högra, känn efter hur bekvämt det känns. Växla sedan och korsa höger ben över det vänstra. Var det bekvämare? Kändes det mer naturligt och vant att ha det ena benet korsat över det andra?

De allra flesta har en favoritställning när de sitter med korsade ben. Jag påstår att det inte är en slump utan kommer sig som en naturlig följd av de obalanser som du har i din kropp.

 

 

Vad kan man göra åt detta om man upptäcker någon av dessa obalanser?

Det bästa sättet är i min mening att få sin rygg och sitt nervsystem undersökt av någon som är specialiserad på detta. Kiropraktorer är en sådan yrkesgrupp som har fokus på just relationen mellan hur nervsystemets och ryggradens funktion samverkar.

Vad du själv kan göra är givetvis av största vikt. Detta är några enkla övningar som kan bidra till att balansera om du har upptäckt någon av de obalanser som jag gått igenom i denna lektion. För att vara säker behövs en noggrannare undersökning.

Övningarna som beskrivs nedan kan du även se i denna video.

Testa dessa övningar

  1. Ligg på magen och gunga bäckenet från sida till sida. Låt rumpan komma in i en rytmisk självsvängning.
  2. Ligg på magen och dra upp ena benet sakta, så att knät pekar rakt ut och fotsulan ligger mot insidan av motsatt knät. Pressa sedan benet tillbaka till ursprungsposition. Att tänka på är att stryka foten sakta längs med insidan på det ben som är rakt och att hålla bäckenet ner mot underlaget så att inte ena sidan ”putar” upp. Kom ihåg att göra det långsamt.
  3. Lägg dig på rygg och lägg märke till hur dina fötter ligger. Pekar den utåt, inåt eller lite lätt utåt. Låt fötterna röra sig som en ”vindrutetorkar-” rörelse, där fötterna rör sig mot och ifrån varandra.Gör dessa övningar under en 1-3 minuter vardera. Slappna av och känn efter hur det känns efter varje.

Efter övningarna

Pröva efter att du gjort övningarna om du märker skillnad i hur du fördelar vikten när du står. Känns det annorlunda när du sitter och korsar benen? Kan du märka om fötterna pekar annorlunda när du går och om steget känns förändrat?

Bästa resultat får du givetvis om du gör dessa övningar dagligen i minst en månads tid.

Publicerad: 2011-04-20

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!