Allt om arbetsmiljö logga
Guiden

3.Vem har ansvaret?

Är du ny som chef kan ansvaret för arbetsmiljön kännas övermäktigt. Men det finns strukturer att ta hjälp av. Så här gör Lars Seller på Scania i Södertälje.

Publicerad: 2011-11-08

Lars Seller är produktionsledare på Scania i Södertälje. Han har personalansvar för 30 metallare, som arbetar med montering av växellådor för lastbilarna.

Hur är ansvaret för arbetsmiljön fördelat hos er?
– Det är delegerat från platschefen till verkstadschefen, och från verkstadschefen till mig och andra produktionsledare.

Vad innebär det i praktiken?
– Att jag äger arbetsmiljöansvaret för en avdelning, dvs för en verkstadsyta. Det måste vara tydligt vem som är arbetsmiljöansvarig för alla ytor, på centimetern när! Det kan man inte stå och diskutera när något väl inträffat och känslorna kanske är upprörda.

Hur deltar personalen i arbetsmiljöarbetet?
– Skyddsombuden finns så klart med på de fyra årliga arbetsmiljöronderna där vi fokuserar på olika områden: truck, belastning, osv. De undersöker hur bra arbetsplatserna är ergonomiskt. Och när man som produktionsledare ska stänga ett tillbud, dvs avsluta utredningen, förankras det alltid hos ett skyddsombud.

På Lars Sellers avdelning har alla anställda ett uppdrag utöver sitt vanliga jobb.
– Alla har något som de blir extra duktiga på och har extra ansvar för. En del har en underhållsroll, andra en kvalitetsroll, och några en arbetsmiljöroll.

Lars Seller betonar vikten av att prata om arbetsmiljö och säkerhet varje dag. På Scania har man dagliga avstämningsmöten med närmaste chefen om hur produktionen flöt dagen innan, och det första man tar upp är alltid: inträffade det ett tillbud eller en olycka?
– Det är viktigt att ha ett schemalagt rapporteringssystem – det är enda sättet att lyckas med arbetsmiljöarbetet.

Lars Seller ger följande råd till nyblivna chefer:

så att du vet vad som ingår i arbetsmiljöansvaret. Det blir många torra pa?ragrafer, men är ett måste.
din organisation så att arbetsmiljötänket finns med i vardagen naturligt.

I början kan allt arbetsmiljöansvar kännas överväldigande … Då är det bra att ha någon som vet ”hur man brukar göra”.

Publicerad: 2011-11-08

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!