Allt om arbetsmiljö logga
Guiden

4. Så fångar ni in jobbets risker på ett systematiskt sätt

Arbetsmiljöns ”portalparagraf” är den om att alla arbetsplatser ska bedriva ett systematiskt arbetsmiljöarbete. Så här fungerar det hos Kristinebergs gruppboende.

Publicerad: 2011-12-14

Gunilla Fredblad är vd och verksamhetschef på Kungsholmens/Kristinebergs gruppbostad i Stockholm. Först drevs det av kommunen, och sedan 2002 i privat regi. De 22 anställda ger stöd till de 20 hyresgästerna.

Hur arbetar ni systematiskt med arbetsmiljön?
– Vi har ett årsflöde som ligger till grund för allt. Mycket av arbetsmiljöarbetet är tidsbestämt; vi vet under vilken period lönesamtal ska ske, etc.

Fyra gånger om året har man arbetsplatsträffar då personalen träffas enhet för enhet och går igenom olika delar av arbetsmiljön. Det handlar om om fysiska och psykiska faktorer som påverkar, om verksamhetsfrågor och friskvård.

För att fånga upp synpunkter använder de checklistor, som de arbetat fram under årens lopp. (Man kan också hitta olika varianter av checklistor på nätet.)
– Två veckor innan arbets-platsträffen lägger vi fram checklistorna för de frågor vi ska gå igenom, så att alla anställda kan fundera över om de lagt märke till något som borde behandlas på mötet.

Biträdande chefen och arbetsmiljö-ombudet går också igenom listorna i förväg, tillsammans.
– Och så har vi personalmöten varje vecka, så klart pratar vi arbetsmiljö även där. Man kan ta upp saker så fort de dyker upp.

Vad tycker du kan vara klurigt?
– Att sätta igång projekt är inte svårt, det är att hålla ut över tid som är utmaningen! Om det går långsamt, känns som att vi
inte gör som vi ju sagt att vi ska göra, det är då det lätt börjar gnissla och komma missnöje.
–?Det finns ju inga rätta svar för hur man skapar en god arbetsmiljö – det beror på plats, person och situation. Därför
är det viktigt att fundera över arbetsmiljöarbetet då och då.

Publicerad: 2011-12-14

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!