Allt om arbetsmiljö logga
Guiden

4. Vad axlar du fortfarande?


Känner du dig som du bar på världens alla bekymmer ibland. Då är du inte ensam. Stel och spänd i nacke och axlar är väldigt vanligt idag.

Publicerad: 2011-05-18

 

Jag har hittills inte undersökt en enda nacke och rygg där det inte funnits någon grad av överflödig spänning som gör att det gör ont när  jag undersöker nackens rörlighet och spänningsgraden i muskler och leder. Och jag har undersökt tusentals ryggar genom åren.

Detta är vad jag funnit oberoende om personerna har haft symtom eller inte. Även de som tror sig vara symtomfria, har mer eller mindre nedsatt funktion i nacken och är tryck ömma över muskler och leder, mer än vad vi borde ha.

Ta och nyp i dina egna axlar, ömma?

Många beräknas ha värk i nacke och axlar, med ofta tillhörande huvudvärk och ont i armar. Varför är det på det viset?

Det går givetvis att komma upp med olika förklaringsmodeller. En enkel är att titta till proportionerna mellan varierade rörelser och monotona eller stilla sittande. De som har en varierad livsstil och rör mycket på sig med endast korta stunder av stillasittande framför t ex datorn. De som gör olika övningar för att kompensera för den tid de sitter stilla och arbetar. De rapporterar igen och igen till mig hur mycket bättre de mår i nacke och rygg såväl som i hela sig. Dags att börja med det?

Här kommer några tips för att bli mer hållningsmedveten och övningar för att må bra i nacke och rygg.

Har du observerat din egen hållning i ett fotografi taget framifrån när du inte tänkte på att sträcka på dig? Och ett taget i profil? Om inte så kan det vara dags. Din hållning speglar mer om dig än vad dina ord säger.

Så många som nio av tio beräknas ha en hållning där huvudet är framåtlutat när de står. Huvudets framåtlutning förstärks när vi sen sitter ner.

En naturlig hållning – sedd från sidan – är att vi ska kunna dra en lodlinje genom örat, axeln, höftknölen, knäet ner till fotknölen. Detta är kroppens balanslinje sedd från sidan. När mina patienter kommer till mig gör jag en hållningsanalys. Genom att fotografera deras hållning framifrån och från sidan och sedan lägga in bilderna i ett hållningsanalysprogram, då blir det tydligt hur många grader som kroppens hållning skiljer sig från balanslinjerna sedda framifrån och från sidan, och hur mycket det belastar ryggen oberoende om man har symtom eller inte.

Typiska problem i samband med dålig hållning inkluderar rygg- och nackont, huvudvärk, tandgnissling, muskeltrötthet och andra påfrestningar. Även din ställning och funktion av större organ (hjärta, lungor och mage) kan påverkas av dålig hållning. Prova själv och ta ett djupt andetag när du sitter hopsjunken och jämför med när du sitter upprest. Vilket föredrar du?

Ett enkelt sätt att få mer energi och samtidigt bättre hållning är att ta djupa, fylliga andetag. Vilket kräver att du sträcker på ryggen. Pröva att ta djupa andetag fem sekunder in och fem sekunder ut under fem minuter och upptäck hur mycket mer energi och upplyft du blir.

I videon är ett enkelt program med hållningsförbättrande övningar

Lycka till med övningarna. Kom ihåg att ta dig tid varje dag att vid ett till två tillfällen göra dem och ge dig minst en månad innan du kan utvärdera effekten av övningarna. Lämna gärna frågor och kommentarer här nedan. Hållningsövningar.pdf

Publicerad: 2011-05-18

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!