Allt om arbetsmiljö logga
Guiden

5. Hur känner du dig när du sitter som en ”ostbåge”?


Publicerad: 2011-06-10

Jag har mött många genom åren som haft besvär kring bäcken och höfter. Sällan är det annat än nedsatt funktion och rörlighet i dessa leder och muskler.

För lite rörelse och för mycket stillasittande är ett par grundorsaker. Det jag dock ofta finner är att genom rätt rörelser kan man skapa balans och återfå en mer normal funktion och rörlighet.

Upptäck hur stela dina höfter är genom att korsa det ena benet över det andra och låt ditt knä falla ut så långt det kan. Så att du sitter mer som ”män”, med korslagda ben. Tar det stopp innan du kan lägga ut benet i 90 grader? Tar det stopp på ena sidan tidigare än den andra?

Då har du stela bäcken och höftleder och några av de djupa sätesmusklerna kan vara för korta. När vi sitter som vi gör idag får vi korta muskler på baksida av lår och säte samtidigt som den djupa höftböjarmusklen blir kort

Många har idag en framåtlutad hållning och sitter för mycket i det jag kallar ”ostbåge”-hållning. Vi spenderar mycket tid med att ha vår uppmärksamhet i knoppen snarare än i kroppen. Det visar sig på många sätt i vår hållning, när vi står, går eller gör alla andra rörelser.

Människan är unik med sin förmåga att kunna förflytta sig på två ben över så olika typer av underlag. Det har tagit årmiljoner av utveckling för att vi skall kunna göra detta. Vår hjärnas utveckling anses stå i stark relation till att vi började ta oss fram på två ben och fick våra händer fria så vi kunde använda dem mer flexibelt. Det jag vill uppmärksamma i denna lektion är att det finns en koppling mellan vår hållning och hur vi rör oss och hur mycket energi vår hjärna förbrukar. När vi mår bra tenderar vi ha en resligare hållning och när vi mår sämre så ser vi ”hängigare” ut. Så vår sinnestämning och inre balans reflekteras i hur vi håller oss själva.

Vad blir då resultatet av den ”ostbåge”-hållning vi har i vår kultur idag? Jag tror det är få som känner sig upplyfta och energiska av det i vart fall. Eller hur känner du dig när du väljer att sitta som en ”ostbåge”?

En av de kraftigaste övningar jag känner till som motvikt till allt stillasittande är att göra en krypövning.

Ja, jag vet: skall vi gå tillbaks till att vara som barn igen eller fyrfota djur?

Hade det inte tagit årmiljoner av utveckling för att vi skulle komma upp på två ben och gå, skall man då ner på alla fyra igen?

Denna övning har dock otaliga positiva effekter på inte bara balans, smidighet, koordination i hela ryggen, dessutom stärker och  balanserar den bäcken och höfter. Många tycker sig få bättre mental balans i processen.

Krypning är viktigt för att utveckla kroppens koordination och motoriska inlärning. Diagonala rörelser hjälper till att integrera ögonens rörelser och seendet, hörsel med båda öronen samt koordinationen mellan vänster och höger hjärnhalva.

Lär dig i denna video.

1. Stå på händer och knän på ett mjukt underlag.

2. Bakvikt, låt största delen av vikten vara över höfterna, så att armarna skall kunna lyftas utan att överkroppen faller framåt.

3. Håll huvudet rakt fram och bi behåll svanken (”svansen ute”).

4. Hela rörelsen skall vara driven av höfterna, rörelsen skall initieras från höften, med motsatt hand isättning samtidigt. Varje steg bör vara kort och kontrollerat.

5. Övningen bör utföras långsamt med andningen under 7 minuter.

Här är länken till krypövningen:

Vad upptäckte du när du började göra den?

Publicerad: 2011-06-10

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!