Allt om arbetsmiljö logga
Guiden

5. Rutinerna som gör Kalix Tele24 till ett säkrare callcenterföretag

Checklistor, möten, mätningar … Det finns många olika metoder som arbetsplatser kan använda sig av i arbetsmiljöarbetet.    Så här har man lagt upp det på KalixTele24.

Publicerad: 2012-01-10

Kalix Tele24:s affärsidé är att vara telefonväxeln på distans. Företaget har sammanlagt runt 200 anställda.

Monotoni och stress är vanliga problem för de som jobbar för callcenter. På Kalix Tele24 är man väl medveten om riskerna, och satsar mycket på friskvård och på att arbeta systematiskt med arbetsmiljön.

Det viktigaste för att arbetsmiljöarbetet ska fungera är ett bra samarbete mellan ledning och arbetstagare, framhåller Johan Rosenqvist, som har varit personalchef sedan 2005.
– Arbetsgivare, skyddsombud och fack måste ha en samsyn. Man behöver identifiera vad just den egna organisationen ska fokusera på, och vilka processer som därför MÅSTE fungera.

Sedan lägger man tillsammans upp arbetet med utgångspunkt från det.

På Kalix Tele24 är stora delar av arbetsmiljöarbetet återkommande, på olika nivåer. Det består bland annat av:

Skyddsrond en gång per år där man fokuserar på t ex ventilation, buller, psykosociala frågor. De använder checklistor utarbetade för varje område.

Arbetsplatsträffar en gång per år, då företaget informerar om mer övergripande frågor.

Avdelningsmöten
var sjätte vecka där man går igenom sådant som resultat och målsättningar, och även tar upp frågor om arbetsmiljö och trivsel m?m.

Samverkansmöten
– månadsvisa möten mellan arbetsgivaren, huvudskyddsombudet och fackliga representanter för att prata arbetsmiljö.

Medarbetarsamtal.
–?Sedan har vi avstämning varje år för att se hur processerna fungerar, och gör upp en handlingsplan för det som behöver ändras.

Publicerad: 2012-01-10

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!