Allt om arbetsmiljö logga
Guiden

6 steg: Anpassa vid psykisk ohälsa

STUDIE Arbetsanpassning vid psykisk ohälsa är snårigt och svårt. Både stressade chefer och normer i samhället försvårar, visar en ny rapport. Ge chefen rätt förutsättningar att göra anpassningen, manar forskaren.

Text : Elsa Frizell

Publicerad: 2025-01-13

Kommunikationen är avgörande, att relationen mellan chef och medarbetare är asymmetrisk där chefsrollen innebär en maktposition påverkar enligt forskaren Annika Lindahl Norberg. Foto: Adobe Stock

Att arbetsanpassa tidigt när någon visar tecken på psykisk ohälsa kan vara göra avgörande för att förhindra att någon blir sjuk. Lika avgörande är anpassningen för att den sjukskrivna ska komma tillbaka. Men hur ska det gå till?

– Arbetsanpassning vid psykisk ohälsa är särskilt svårt, säger Annika Lindahl Norberg, som är psykolog och forskare på Karolinska Institutet.

Annika Lindahl Norberg. Foto: Privat

På uppdrag av Centrum för arbets- och miljömedicin i Stockholm har hon undersökt vilka faktorer som är utmanande när arbetsgivaren ska göra anpassningar vid psykisk ohälsa.

I en studie intervjuades 20 chefer och personer som arbetade med chefsstöd i frågor om arbetsmiljö och rehabilitering. Dessa arbetade vid 15 olika medelstora eller stora organisationer inom både offentlig och privat verksamhet. Två delar framträdde tydligt i resultaten.

– Det ena är chefens möjlighet att jobba med det här. Många har hög arbetsbelastning, är stressade eller saknar kunskap. Det andra är problematiken med just den psykiska ohälsan. Det handlar både om symptomen i sig och normerna i samhället där det inte är så lätt att prata om detta.

Att kunna fånga tidiga signaler på behov av anpassning är svårt för många chefer, visar studien. För att lyckas behöver chefen vara närvarande och kommunicera med sin personal.

– Men har chefen förutsättningar att överhuvud taget ha en relation till sin medarbetare? Finns tiden, och är gruppen utspridd?

Medarbetaren kan också ha skäl att försöka dölja sin ohälsa, konstaterar Annika Lindahl Norberg och ger exemplet med någon som arbetar i en organisation där man måste vara högpresterande för att räknas. Men det behöver inte vara medvetet som personen döljer ohälsan.

– Det kan vara svårt för en enskild att själv förstå hur man mår.

I kommunikationen med medarbetarna känner sig många chefer osäkra på var gränsen går mellan frågor som är nödvändiga för ett bra arbetsmiljöarbete och oacceptabelt närgångna privata frågor. Detta kompliceras ytterligare av att relationen mellan medarbetare och chef är vad Annika Lindahl Norberg kallar asymmetrisk. Hon förklarar att chefsrollen innebär en maktposition som påverkar relationen, även när den är god.

Studien visar också att chefens olika roller försvårar arbetet med arbetsanpassning.

– Chefen har egentligen två uppdrag. Arbetsmiljö och personalen på ena sidan och verksamheten på andra sidan. De dubbla rollerna komplicerar relationen och det där kan krocka ordentligt ibland, säger Annika Lindahl Norberg.

När ska man arbetsanpassa, hur omfattande ska anpassningen vara och vad ska den innehålla? Det här kan bli riktigt svårt för chefer, betonar Annika Lindahl Norberg. Särskilt som det för många chefer är en relativt ovanlig åtgärd och erfarenheten inte är så stor.

– Varje ärende är unikt och bedömningar måste göras från fall till fall.

Arbetsanpassningar tenderar ofta att handla om anpassning av arbetstiden men Annika Lindahl Norberg lyfter fram att det i många fall snarare kan behöva vara anpassningar av vissa uppgifter eller att ge förutsättningar.

Cheferna i studien tyckte att arbetsanpassningar var svåra att bedöma både när det rörde sig om liten ohälsa och stor.

– När det gäller ganska lite ohälsa uppfattade de att det var svårt att bedöma om de har en skyldighet att anpassa. Och i den andra änden, om ohälsan är långvarig, hur länge ska de anpassa? När ska man gå tillbaka till de ordinarie arbetsuppgifterna?

Annika Lindahl Norberg konstaterar att arbetsanpassning vid psykisk ohälsa är komplext och svårt. Att göra en manual som passar alla låter sig inte göras. Men hon tror att det är en hjälp att medvetandegöra på ett mer konkret plan vad som faktiskt är svårt. Hon hoppas att undersökningen kan bidra till en struktur för hur man kan lägga upp arbetsanpassningen.

– Men också att skilja ut vad det är vi kan göra någonting åt. Samhällets normer kring psykisk ohälsa är det till exempel svårt för en chef att göra något åt, men det är något denne behöver förhålla sig till.

Hon hoppas också att rapporten kan bidra med att ge bekräftelse till de som jobbar med arbetsanpassning.

– Att man inte ska bli nedslagen av att det är komplicerat, för det är svårt.

Läs mer: Rapporten Anpassning vid psykisk ohälsa, camm.regionstockholm.se

GÖR SÅ HÄR

  • Lämna inte chefen själv med de svåra frågorna. Se till att cheferna har bra och lättillgängligt stöd i personal- och arbetsmiljöfrågor, antingen internt genom hr eller extern hjälp från till exempel företagshälsan.
  • Ge tid att kartlägga. Se till att chefen har tillräcklig tid att undersöka funktionsnivån. Om det finns möjlighet att få samtal med sjukskrivande läkare eller rehabkoordinator så är det värdefullt men kräver samtycke från medarbetaren.
  • Ge chefen förutsättningar. Se över chefens egna resurser och krav så att det finns tid att upptäcka tidiga signaler och göra själva arbetsanpassningen. Glöm inte att inkludera även cheferna i det systematiska arbetsmiljöarbetet.
  • Bygg bra relationer mellan chef och medarbetare. Kommunikationen är avgörande för att fånga tidiga tecken på ohälsa. Ha i medvetandet att relationen mellan chef och medarbetare är asymmetrisk – chefsrollen innebär en maktposition.
  • Medvetandegör chefens dubbla roller. För chefen kan det uppstå en konflikt mellan att värna medarbetaren och att värna produktionen. En medvetenhet om att det finns en motsägelse mellan dessa roller underlättar.
  • Skapa större öppenhet kring psykisk ohälsa. Samhällets normer kring psykisk ohälsa kan påverka medarbetarens benägenhet att våga prata öppet om sina utmaningar. Jobba för en organisationskultur som främjar öppenhet och acceptans kring psykisk ohälsa.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare

Laddar

Foto: Adobe Stock

Publicerad: 2025-01-13

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!