Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Guiden

6. Lär dig hur varva ner inför semestern

I denna lektion kommer jag ge dig några enkla tips för att varva ner och återhämta dig effektivare. Något du kan använda inför semestern. Förhoppningsvis blir det en vana som du gör även under och efter ledigheten.

Publicerad: 2011-06-17

Jag tror nämligen att du är som många av de jag möter i mitt arbete, dvs känner att det är mycket som skall hinnas med innan semestern. Vilket gör att stressen ökar, med tillhörande känslor.

Att känna att man inte riktigt räcker till och har tiden att göra sitt allra bästa är något som många rapporterar som en källa till stress.

Många har krav på sig själva, familj och arbete om vad som skall hinna levereras innan de kan gå på semester. Jag hör dagligen hur huvudvärk, sömnproblem, värk och minskad sexlust grumlar bägaren i dessa sommartider.

Många prövar att lägga locket på så gott det går för sin stress. En del använder tabletter för att skära av topparna på sina symtom, med förhoppningen att de försvinner när man får lite ledigt i sommar. Jag vet inte hur ofta jag hört detta och visst kan symtomen försvinna, men ofta kommer de tillbaka när ledigheten är över. Hur skulle det vara att ha verktyg som gör att kan få en verklig buffert att möta stressen med?

Det man behöver komma ihåg är att alla symtom har till syfte att ge oss information om vilka livsstilsförändringar vi behöver göra. Det är något som inte kan medicineras bort. Stressymtom får vi när belastningen vi exponeras för, oberoende om den är verklig eller upplevd, pågår över för lång tid och överskrider vår kapacitet och resurser, samtidigt som vi inte hinner återhämta oss tillräckligt.

Här är några enkla verktyg att använda varje dag för att komma ner i varv. De tar inte mer än sammanlagt 20 minuter per dag:

1. När du vaknar på morgonen (helst utan väckarklocka), börja med att säga till dig själv tio gånger; ”Allt i livet kommer till mig med lätthet, glädje och härlighet idag”. Därefter börjar du långsamt röra dig i sängen och känna efter hur din kropp känns. Lägg märke till de delar som känns bra (t ex öppna, avspända) och de delar som känns mindre bra (t ex ömma och stela). Låt uppmärksamheten växla mellan dessa områden utan att försöka förändra något.

2. Stig upp och drick två glas vatten (helst filtrerat vatten eller vatten som kokats upp) med lite Himalayasalt i. Tag tio djupa andetag där du räknar in till tre och räknar ut till tio, under det att du lyfter armarna upp över huvudet på inandning och tar ned dem under utandning.

3. Under dagen se till att dricka minst åtta glas vatten (rumstempererat).

4. Se till att ta minst fyra pauser på dagen där du under minst tre minuter tar lugna djupa andetag, tre sekunder inandning och sex sekunder utandning, under det att du har fokus på din mage och hjärta och känner efter vad du är tacksam för just nu. Dessa pauser kan ske var som helst och när som helst.

5. När du går och lägger dig, gå igenom vad du är tacksam för idag. För de saker som du inte är nöjd med, kan du ställa dig frågan ”hur blir det bättre än så här?”.

Här är en länk till en videolektion där du lär dig enkel introduktion till andningsövning för mer lugn och ro och bättre återhämtning.

Lycka till!

Lämna gärna frågor och kommentarer.
Vad gör du för att varva ner i sommar, som funkar för dig?

Publicerad: 2011-06-17

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!