Allt om arbetsmiljö logga
Guiden

7. Bli kvitt huvudvärken med enkla medel


Känslan att kunna slappna av och vara mer närvarande när inte huvudvärken ständigt gör sig påmind, brukar vara ovärderlig, säger mina patienter när de blivit kvitt sin huvudvärk.

Publicerad: 2011-08-08

Det är väldigt vanligt med huvudvärk idag, mycket beroende på den typ av stress som vi utsätts för med datorarbete och att vi ofta rör oss för lite på dagarna. Den mesta huvudvärken är godartad och klassas som spänningshuvudvärk som en följd av stress av olika slag. Vanligaste behandling är värktabletter som fungerar bra för de flesta. De gör dock inget för att komma åt de bakomliggande orsakerna till huvudvärken. Manuell behandling som kiropraktorer, naprapater och sjukgymnaster ger har visat god effekt på de vanligaste typerna av huvudvärk; spänningshuvudvärk och cervicogenhuvudvärk (stelhet och nedsatt rörlighet i översta nackkotorna).

Jag rekommenderar alltid att gå för en konsultation för att få en mer individuell specialistbedömning, diagnos och åtgärdsplan, från någon av ovanstående yrkesgrupper.

Jag vill lära dig några enkla övningar som du kan göra själv, för att öka din avspänning i de vanligaste strukturerna som ger huvudvärk.

Här kommer dessa enkla övningar för din nacke:

1. Börja med att sitta ner och räta på ryggen, som om du hade en tråd med en ballong som lyfte dig från toppen av huvudet.

2. Långsamt vrid huvudet åt höger som om du tittade dig runt försiktigt, ju långsammare dess bättre. När du roterat så långt som känns bekvämt till höger så gör du det åt vänster. Fortsätt från sida till sida i tre minuter. Dessa övningar kan göras liggande på rygg som i videon där jag visar den.

3. Dra långsamt upp axlarna till öronen under det att du andas in och släpp ner dem långsamt när du andas ut.

Gör dessa övningar under några minuter, gärna flera gånger per dag.

Du kan se en av dessa övningar i denna video:

Spänningar kring rygg och nacke kan ses som en barometer på hur mycket stress som du har byggt upp i din kropp. Genom medvetna långsamma rörelser kan vi börja balansera dessa obalanser och underlätta för den stress och spänningar som byggts upp att släppa. Kom ihåg att göra alla övningar långsamt och medvetet. Stoppa om det gör ont. Bästa sättet att lära sig är att repetera varje dag och lära vidare. Så vem kan du visa dessa övningar för efter du sett på videon?

Hur ofta har du huvudvärk? Och vad gör du som fungerar för att bli kvitt den.

Publicerad: 2011-08-08

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!