Allt om arbetsmiljö logga
Guiden

8. Hälsopromotion handlar om att föda det friska

Hälsopromotion handlar om att föda det friska, ett så kallat salutogent (salut=hälsa, genes=födelse) tänkande. För att det ska vara fullt ut möjligt behöver vi tillgång till hela vår hjärna och alla våra resurser och förmågor behöver vara i balans, om vi ska kunna skapa sådana liv och samhällen. De flesta insatser sker idag från reaktivt eller som bäst förebyggande. Fokus är på att slippa något snarare än att sikta på hur bra kan det bli som i hälsopromotion.

Publicerad: 2011-09-22

”Att ge medicin för sjukdomar som redan har utvecklats och att förtrycka revolter som redan har startat, det är att jämföra med att börja gräva efter en vattenkälla när man redan är törstig eller att lägga ner sina vapen när man redan påbörjat ett krig. Kommer inte dessa handlingar att vara för sent ute?” –Ur den gule kejsarens klassiker om inre medicin, ca 200F.K

Allt som skapar obalans i vårt hälsorecept är att vi antingen har för lite av något (så att vi utvecklar bristsymtom) eller för mycket av något (så att vi utvecklar effekterna av intoxikation/förgiftning).

Symptom är inte fel utan det är kroppens signal om att något är ur balans. Det är budbäraren om att våra celler arbetar för högtryck för att återställa balansen. Våra celler fungerar aldrig fel, de gör det bästa de kan för att anpassa oss till den miljö vi befinner oss i.

För att få till vårt hälsorecept så måste alla ingredienser vara med. Det räcker inte med hälften eller 90% av ingredienserna. Lika lite som att en motor som är monterad till 90% skall kunna leverera till 100%, eller kunna leverera över huvudtaget.

Alla våra delar samverkar i synergi för att ge oss 100% hälsa. Om du så åt den perfekta kosten, men inte rörde på dig så skulle det rendera i problem. Energiintaget måste alltid balansera energiförbrukningen. Detsamma gäller om vi motionerar som en elitidrottare, men äter skräpmat, vilket tyvärr är vanligt idag. Det är omöjligt att fysiskt prestera sitt optimala med felaktiga näringsförutsättningar. Likaså kan vi tänka hur rätt som helst, men om vi inte får näring eller rörelse så kommer de bra tankarna snart att sina.

 

Om vi tänker rätt, andas rätt samt också äter, dricker och rör oss rätt så har vi optimala förutsättningar för att leva ett långt och hälsosamt liv.

Fem nyckelfrågor att fundera på, för att kunna välja optimalt.

  1. Vad kräver våra celler för att fungera optimalt?
  2. Vad är giftigt för våra cellers hälsa?
  3. Är brister och förgiftning vanligt?
  4. Vilka val är nödvändiga för att skapa bästa förutsättningar för våra celler?

Jag skall besvara den sista frågan i denna lektion.

Vilka val är nödvändiga för dig för att få tillräckligt av alla byggstenar?

 

Börja med de små stegen och fortsätt i den riktningen som känns lätt och rätt för dig.

Ta en titt på denna video där jag berättar mer om våra essentiella behov.

”Kom ihåg min vän, att var du befinner dig idag är resultatet av de val och handlingar som du gjorde igår.”

 

Publicerad: 2011-09-22

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!