Bengt montören verkar sur och jobbar sämre
Chefen Janne tycker att montören Bengt verkar sur och jobbar sämre. Ryktet går att Bengt super. Ska chefen ta upp frågan om missbruk?
Publicerad: 2009-10-28
Janne har en rörfirma med ett trettiotal anställda. Den senaste tiden har Bengt, en av montörerna, verkat vresig och ur humör.
Det händer ofta att något går fel med jobben han är ute på, men Bengt har alltid en förklaring som handlar om omständigheter som han inte rår över.
Janne har frågat hur det är. Bengt har tittat oförstående på honom och sagt att det väl inte är värre än vanligt.
Janne har också frågat Bengts kollegor om de märkt något konstigt med honom. Det har ingen av dem gjort.
När Janne har ett ärende till ett bygge där firman har jobb träffar han platschefen Lennart.
Lennart tar honom åt sidan och undrar hur han kan låta en alkoholiserad montör vara ute på jobb. Killen stinker ju sprit mitt på dagen, säger han. Nu faller bitarna på plats för Janne. Det känns obehagligt, men han inser att han måste tala med Bengt. Nästa gång han är på firman kallar han in honom på sitt kontor. Det är lika bra att gå rakt på sak, resonerar han:
– Jag har hört att du super på jobbet. Vi kan hjälpa dig med rehabilitering.
Bengt blir rasande, vill veta vem som kommit med anklagelserna och försäkrar att han inte super. Janne ger upp. Det går inte att hjälpa någon som inte vill ha hjälp. Och tänk om den där platschefen var ute och cyklade?
Janne borde gett Bengt en chans att berätta själv Sven-Olof Evermo, Alna-konsulent, tycker att Janne agerade klumpigt. Men det var bra att han reagerade. Janne var för snabb med att säga att Bengt söp, säger Sven-Olof Evermo, konsulent på Alna Riks som hjälper arbetsplatser att hantera alkohol- och drogfrågor. – Han borde ha gett Bengt en chans att själv berätta. Han kunde ha sagt att han var orolig och att han fått klagomål och på så sätt synliggjort att något är fel. Risken finns att Bengt nu kommer att göra allt för att det inte ska synas att han dricker. Men är han inne i ett missbruk kommer han troligen inte att sluta, säger Sven-Olof Evermo.
Eftersom Janne delvis utgick från hörsägen hade det varit bra om platschefen varit öppen om sina iakttagelser. Men Janne har ansvar att undersöka hur det ligger till när någon påpekar ett missförhållande, enligt arbetsmiljölagen. Det Janne måste göra nu är att ha tätare kontakt med Bengt.
Missköter han arbetet och vägrar ta emot hjälp kan det vara grund för uppsägning. Janne bör också se till att företaget har en alkoholpolicy, som alla anställda känner till. Man kan också fundera över vad platschefen har för delegerade uppgifter.
Har han ett drift- och säkerhetsansvar skulle han agerat direkt då kollegan dök upp onykter. Men avsaknaden av policy och rutiner och kanske en otydlig delegering skapar problem.
Hur skulle du ha gjort? Kommentera dilemmat.
Publicerad: 2009-10-28
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.