Allt om arbetsmiljö logga
Guiden

Ett hälsoparadigm i tiden – fokus på det friska & proaktiva

Utgår från en vision om att vi har en vilja att utvecklas. En sådan människa strävar inte endast mot att upprätthålla status quo, att återgå till hur det var innan en sjukdom, åkomma eller kris.

Publicerad: 2010-09-13

En sådan individ inser att det är en livslång process att växa med – en livsstil. Det handlar inte om huruvida en person har en sjukdom eller inte. Det handlar om den inre upplevelsen av kroppen, om förmågan att kunna göra livs- befrämjande val, om förmågan att uppskatta livet och må bra.

Hur lever vi då?
• En förståelse att allt vi gör, tänker, känner och tror har en inverkan på oss.
• En livsstil mot din högsta nivå av välbefinnande.
• Lever i frågan ”hur blir det bättre än så här?”
• Är i tillåtelse av sig själv.
• Fler val görs för bättre hälsa.

Kan illustreras med det gamla och det nya Paradigmet

Vad är hälsa och vad innebär det att ha som syfte att aktivt befrämja hälsa?

Hälsa definieras enligt WHO som ”ett tillstånd av fullständigt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande, och ej enbart frånvaro av sjukdom eller handikapp”.

Tänk om receptet att uppnå det är att tillåta oss det som vi är skapta för; optimala rörelser och varierad fysisk aktivitet under många timmar per dag i kombination med ett stort intag av färska frukter och grönsaker. Under det att vi tänker närande tankar och skapar utrymme för återhämtning i våra liv. Vad skulle då bli möjligt?

WHO bedömer att 80 procent av hjärt-kärlsjukdomarna, 90 procent av diabetes typ 2 och 30 procent av all cancer kan förebyggas genom bra matvanor, tillräckligt med fysisk aktivitet och genom att sluta röka.

Vi är troligtvis i historiens mest omvälvande tid, just nu. Vi deltar i den och har möjlighet att genom våra val förändra vårt liv, våra barns och samhället i stort.

Hur är det med de andra på jobbet?

Fråga och finn ut var fokuset ligger, reaktiv eller proaktiv livsstil. Det bästa sättet att lära sig något är att förmedla det vidare. Vem kan du berätta om vad du lärt dig i denna lektion?

Det här är första avsnittet i Du&jobbets hälsoskola. Bli premiumprenumerant så kan du följa de kommande delarna.

Publicerad: 2010-09-13

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!