Allt om arbetsmiljö logga
Guiden

Fötter i fara

Publicerad: 2010-08-26

AVSNITT 4: FÖTTERNA

Var rädd om fötterna – de ska hålla hela livet. Byggnadsarbetare är särskilt utsatta för skaderisker. Snickaren Joakim Lähdesmäki skadade sig senast för några veckor sedan.

Fotskador var den vanligaste arbetsskadan i en av Skanskas Stockholmsregioner år 2007. Oftast handlade det om feltramp. Joakim Lähdesmäki, som har arbetat som snickare sedan 1992, berättar att han har råkat ut för en hel del stukningar genom åren.
– Den senaste hände för några veckor sedan. Jag klev ner från en stegbock, snett på en grendosa. De första dagarna gjorde det riktigt ont, men den värsta smärtan släppte sedan.

Han jobbade på ändå, för som han säger, ”man har väl en fot till”…

Vi befinner oss på ett av Skanskas stora projekt i Stockholm. Här byggs tre höga bostadshus i olika etapper. På en dörrskylt till en blå byggbod står det ”Morgongymnastik kl 6.30”. Den tjänar till att få igång cirkulationen i musklerna och minskar risken för alla typer av olyckor.

Vi får ta på oss skyddshjälmar och särskilda skor innan Joakim Lähdesmäki och arbetsmiljöingenjören Maria Wernius visar vägen in på arbetsplatsen. Stålhätta må skydda mot nedfallande föremål och spiktrampet mot det vassa på marken, men vi måste ändå se oss för hela tiden. Risken att snubbla, snava och trampa fel är överhängande.

Här finns skarpa kanter på halvfärdiga golv och väggar, sladdar som går kors och tvärs, mattor på väg att lossna från marmortrapporna och isfläckar på innergårdarna.
– Om det är snöblask ute som sedan fryser till är det svårt att hinna halkbekämpa överallt. Men vi sandar så gott det går, säger Maria Wernius.

Skanskas region Hus Stockholm Syd, där cirka 370 byggnadsarbetare jobbar, lyckades halvera antalet arbetsskador under 2008 jämfört med 2007. Målet är att halvera i år igen.

Det finns flera sätt att förebygga. Maria Wernius berättar om morgongymnastiken och om att uppmuntra de anställda att träna även på fritiden. Hålls kroppen i trim blir muskulaturen stark, vilket minskar risken för alla typer av olyckor.
– Vi har också pratat en hel del om kosten. Om man äter rätt orkar man mer och tappar inte koncentrationen. Och då kanske man inte snubblar lika lätt, säger hon.

Sedan finns det en hel del att göra på själva arbetsplatsen också. Problemet är att ytorna ofta är ojämna, vilket ökar risken att trampa snett.
– Men vi försöker hålla ordning och reda – och har tänkt på belysningen också. Särskilt äldre personer behöver mycket belysning för att se bra under vinterhalvåret.

Framme i en halvfärdig lägenhet visar Joakim Lähdesmäki ett arbetsmoment han vanligen utför på knäna. Socklar ska fästas på en av de målade väggarna. Först går han ner på knä och måttar, sedan sågar han till en bit trä i en maskin. Han har skumgummi insytt i sina arbetsbyxor för att skydda knäna, men ändå gör det ont ibland efter de här stunderna. Och mycket stående och gående gör fötterna trötta.

Arbetsskorna, som alla anställda får av arbetsgivaren varje år, skyddar bra. Enligt Joakim Lähdesmäki har de nog räddat hans fötter ett antal gånger. Men de är ganska tunga, särskilt vinterkängorna.
– När man sätter på sig ett par vanliga skor efter en arbetsdag känns det som att man går omkring barfota.

Publicerad: 2010-08-26

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!