Allt om arbetsmiljö logga
Guiden

Glasögon botade huvudvärken

Foto: Lars Epstein

Publicerad: 2010-08-26

AVSNITT 6: ÖGONEN

Har du tänkt på att anpassa ljuset och ställa in skärmen rätt? Varannan som jobbar framför en dator har nämligen problem med ögonen.

För Jan Törnkvist blev räddningen rätt typ av arbetsglasögon.

Våra ögon är bland det viktigaste vi har, därför måste vi också lära oss att skydda dem.

Vanligt förekommande ögonproblem, som sveda, gruskänsla och ljuskänslighet kan påverka oss på flera sätt. Det finns bland annat ett samband mellan ögonbesvär och smärta i nacke, axlar och skuldror.
– Har man dålig skärm eller felaktiga glasögon påverkas musklerna. Ser vi dåligt blir vi också mindre effektiva, säger Hillevi Hemphälä, optiker och forskare i synergonomi vid Lunds universitet.

Jan Törnkvist, programmerare och konsult på SEB i Stockholm, hade ofta ont i huvudet efter långa arbetsdagar framför dataskärmen. Han misstänkte att huvudvärken kunde bero på synen – han skelade som barn och har genomgått ett flertal ögonoperationer.

En optiker bekräftade misstankarna och gav honom ett par arbetsglasögon. Åren gick – men huvudvärken fortsatte. Den verkliga förändringen skedde först när han blev ordentligt undersökt hos en ny optiker, fick rätt diagnos och andra typer av glasögon.
– Efter det var det som en helt ny värld som öppnade sig. Det var en jättestor skillnad.

De senaste tio åren har Jan Törnkvist jobbat utan besvär. Visst kan han bli trött efter många timmar framför skärmen, och försöker variera arbetsuppgifterna. Men huvudvärken är botad.

Han knappar ner några koder på tangentbordet och lutar sig sedan fram för att göra anteckningar i blocket. Belysningen på kontoret passar honom bra – och skärmen har han ställt in så att bakgrunden är vit, och texten går i svart, blått och grönt.
– Jag testade mig fram och bytte till det här för ett antal år sedan.

Med rätt hjälp går de flesta ögonbesvär att komma till rätta med, enligt Hillevi Hemphälä. Hon tycker att Jan Törnkvist gjorde rätt som sökte sig till en ny optiker.
– Hos vissa optiker finns inte tiden. Ofta har de bara 20 minuter på sig för en synundersökning, vilket ibland inte räcker för att hitta problemet, säger hon.

När det handlar om arbetsplatsrelaterade synproblem är det viktigt att optikern i fråga är utbildad i synergonomi eller arbetsmedicin, tycker Hillevi Hemphälä. Hon hänvisar till Optikerförbundets hemsida där alla arbetsmedicinskt behöriga optiker finns listade.
– De som har den utbildningen tar oftare hänsyn till helheten på arbetsplatsen, och ser inte bara till resultatet från synundersökningen.

Forskning visar att ögonbesvär på arbetsplatser i första hand beror på felaktig belysning. Ofta är det väldigt ljust på arbetsplatser och ljuset går inte heller att reglera. Hillevi Hemphälä efterlyser dimmer-funktion på lampor och möjlighet till individuellt inställda ljuskällor.

Näst vanligaste orsaken till ögonbesvär är felaktigt inställda bildskärmar.
– Få tänker på att bildskärmarna är en ljuskälla. Det är manliga datatekniker som ställer in skärmarna åt kvinnor – och tänker inte på att de generellt sett är mer känsliga för ljus.

Först den tredje faktorn som kan kopplas till ögonbesvär handlar om synfel. Om det är ögonen som är problemet, och de privata glasögonen inte fungerar vid bildskärmsarbete, är arbetsgivaren skyldig att bekosta arbetsglasögon.

Jan Törnkvist är egenföretagare, men har som konsult erfarenhet från olika arbetsplatser.
– På vissa ställen hade vi riktigt dåliga skärmar. Det fanns företag som gjorde skillnad på var anställda och konsulter skulle sitta – konsulten kunde man placera där borta i hörnet, berättar han.

Men att vara sin egen arbetsgivare har inneburit fördelar också.
– Jag har sluppit kriga om att få arbetsglasögon. Jag lägger ner runt 10 000 kronor om året på dem, men det är verkligen värt det. Hade jag inte haft den möjligheten hade jag inte kunnat jobba, säger han och reser sig från stolen. Glasögonen åker av med en närmast automatisk handrörelse.

60-årige Jan Törnkvist har tre par glasögon som han regelbundet använder i olika situationer – ett par för arbete vid skärm, ett par för att läsa och ett tredje par för att köra bil. Men när han följer oss mot dörren på SEB:s huvudkontor har han inga på sig.
– Jag klarar mig utan också. Det känns bra att träna ögat ibland.

Publicerad: 2010-08-26

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!