Allt om arbetsmiljö logga
Guiden

Nisse baktalar företaget och verkar tro att han är förföljd?

Nisse är sig inte lik. I vanliga fall är han glad och öppen, på senaste tiden har han hållit sig undan. Han svarar på vardagliga frågor med irrelevanta påståenden. När arbetskamraterna frågar vad det handlar om ser han menande ut, mumlar något och går därifrån.

Publicerad: 2010-08-28

Chefdilemmat - Nisse

Arbetsuppgifterna tar allt längre tid. Det där verkar inte riktigt friskt om ni frågar mig, säger kollegan Berit.

En måndag när de kommer till arbetet dyker inte Nisse upp. Däremot har han skickat ut ett mycket långt mejl till alla. Han skriver att ledningen vill hindra honom från att avslöja vissa viktiga fakta om produktionen.

Under dagen hör kunder och samarbetspartners av sig. De har fått ett liknande mejl, där Nisse varnar dem för att ha kontakt med ett så korrumperat företag. Chefen Jacob får per telefon tag på Nisse och erbjuder honom hjälp via företagshälsovården, eftersom han inte verkar må bra. Nisse avböjer. Jacob säger att han är orolig och försöker förmå Nisse att i stället ta kontakt med den psykiatriska öppenvården.
Nisse blir förolämpad och undrar om inte Jacob själv skulle söka hjälp.

Vid det här laget är Jacob orolig inte bara för Nisses hälsa utan också för företagets rykte. Vad ska han göra?

Ställ frågor – ta reda på vad som driver Nisse. Alexander Lundberg, psykolog på Previa, tycker att Jacob ska rikta in sig på Nisses förändrade beteende. Nisse behöver inte vara psykiskt sjuk bara för att han uppvisar paranoida drag, säger Alexander Lundberg.

– Väl fungerande personer som tappar kontrollen kan placera skammen eller ångesten på någonting utanför den egna personen. Konspirationsteorier kan då vara en metod. Det är viktigt att reda ut vad som driver Nisse. Handlar det t ex om att han inte tycker sig kunna leva upp till kraven?

Chefen Jacob kan samråda med företagshälsovården, men inte tvinga Nisse att gå dit. Jacob kan själv ställa frågor om det förändrade beteendet. Kom det successivt eller ligger någon traumatisk händelse bakom? Finns det något man kan göra på arbetsplatsen för att hjälpa Nisse?

Jacob bör sedan fokusera på det som rör arbetet och lojaliteten mot företaget, dvs att Nisse spritt rykten och uteblivit från jobbet.Vilken är företagets gräns för vad som är acceptabelt? Tydliggör vad som är förhandlingsbart och vad som inte är det.
– För en person som Nisse är det viktigt att arbetsplatsen har tydliga strukturer.

Hur skulle du ha gjort? Kommentera dilemmat.

Publicerad: 2010-08-28

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!